Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Militair tentenkamp De Zandbak

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het naambord van het tentenkamp De Zandbak waar 27 RI soldaten gelegerd waren. Foto is gemaakt tijdens de mobilisatie 1939-1940, is afkomstig uit het archief van 27 RI staflid Roelf Simon Lanting (1907-1993) en is geschonken door Mw. Lanting-Pastoor uit Ermelo

Het Militair tentenkamp De Zandbak was gedurende de Mobilisatie 1939-1940 ergens op een (nog) onbekende plaats in de gemeente Deurne gevestigd en bood een tijdelijk onderkomen aan soldaten van het 27e Regiment Infanterie.


Het militair tentenkamp was er in ieder geval nog op 13 Juni 1939 want op die datum schreef Roelf Simon Lanting (1907-1993), staflid van het 27e Regiment Infanterie en opererend vanuit de commandopost in De Romein, in een brief aan zijn ouders over de kermis in Deurne. Dat het een hele gebeurtenis was waar de mensen voor spaarden. Om zijn soldaten van de kermis weg te houden organiseerde hij een kampfeest.

Het werd een sportfeest met zaklopen, hindernisbaan, hindernisfietsen enz. Om een aantal kleine prijzen voor dit feest te kunnen kopen schonk een Deurnese fabrikant hem 30 gulden. Er werd ranja geschonken en op gebak getrakteerd. De avond werd gesloten met massazang en muziek. Er was ook een groep soldaten die plaggen moesten steken om daarmee het kamp stofvrij te maken. Om die reden werd Roel Lanting ook wel eens schertsend “de commandant van de Zandbak" genoemd omdat het er zo stofte.

Zondags was het altijd druk in het kamp. Het regende vrouwen, moeders en kinderen. Grote touringcars vol mensen, allemaal op bezoek en Het zit tjokvol soldaten in de Peel zo schreef hij aan zijn ouders.

Op oudejaarsavond werden de soldaten getrakteerd op oliebollen en sigaretten. Indien mogelijk werden er ook schaatswedstrijden gehouden op het Buntven.

Later werden de militairen verhuisd van het tentenkamp naar een (nog) onbekende kleuterschool en waren ze blij dat daar centrale verwarming en stromend water was in een gebouw dat helemaal nieuw was.

Roel Lanting spreekt zijn troepen toe op het militair tentenkamp De Zandbak, kennelijk op een zondag want er is veel publiek op de achtergrond. Foto is afkomstig uit het archief van 27 RI staflid Roelf Simon Lanting (1907-1993) en is geschonken door Mw. Lanting-Pastoor uit Ermelo