Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Het Buntven

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Buntven)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Buntven
Buntven overzicht.jpg
Buntven 2008
Landschapskwaliteit
locatie In het noordwestelijk deel van het Zandbos , direct noordelijk van de wegverbinding tussen Deurne en Helmond (N270).
fietsroutenetwerk Ten noordoosten van knooppunt 58.

Het Bultven, na de ontginning als Het Buntven aangeduid, is een tamelijk groot en ondiep ven in Deurne nabij de Rakt met circa 8 hectaren wateroppervlak, het bevindt zich in het Zandbos, is uniek in Brabant en is eigendom van de gemeente Deurne.

Het Buntven[bewerken | brontekst bewerken]

Het buntven is een afgesneden bocht van de Bakelse Aa en is ontstaan in de laatste ijstijd. In de winter vriest het ven zeer snel dicht en wordt er door de liefhebbers geschaatst. In de jaren zestig van de twintigste eeuw stond daar vaak een kraam zoals Peter Vink schreef:

[...] Geef mij dan een goed geveegde baan op het Buntven, met een ouderwetse kraam met koek en zoopie en vlaggen en van alles en mijn geluk is volmaakt. Ik ben dan in staat om bij de krant een volle week niets van mij te laten horen omdat ik het te druk heb met schaatsen en door de sneeuw wandelen [...]

Venherstel[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 2007 heeft de gemeente Deurne de oevers laten vrijmaken van bosopslag en het gebied omheind met het oog op een betere ontwikkeling van de oeverflora.
In de oeverzones - die kwetsbaar zijn voor betreding - groeien o.a. veenpluis, witte snavelbies, moeraswolfsklauw en kleine zonnedauw. De vegetatie rondom het Buntven is het leefgebied van de levendbarende hagedis.

Schapen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 liet de gemeente Deurne voor het eerst een kudde van zo’n 250 schapen nabij het Buntven grazen. Hierdoor worden bepaalde planten en struiken in het Buntven kort gehouden, zodat er geen bos ontstaat. Voor het Buntven is het belangrijk dat planten zoals het pijpestrooitje niet overwoekeren. De schapen verzorgen op deze natuurvriendelijke manier het benodige onderhoud aan het Buntven. De kudde wordt vergezeld onder het wakend oog van hun herder en een aantal honden. Ook in 2010 was er weer een kudde te zien.

De kudde bivakkeerde tijdens het weekend op een weiland aan de Bruggenseweg langs het Nederlands Hippisch Centrum .Een groot probleem waren de loslopende honden binnen het raster van het Buntven. Het gevolg was dat de schapen in paniek raakten daarom koos men ervoor om de schapen in het weekend te isoleren vanwege het grote aantal loslopende honden.

Bezig met het laden van de kaart...
Het Buntven van 1829
Bezig met het laden van de kaart...
Het huidige Buntven

Het historisch Buntven van 1829[bewerken | brontekst bewerken]

Opmerkelijk is dat het huidige Buntven op de kadastrale kaart van 1829 wordt aangeduid als het Bultven. De landmeters van het kadasters benoemden toen een langgerekt ven ten westen van het Secretarisdijkje, de huidge Bakelseweg, als het Buntven. Bij gebrek aan schriftelijke bronnen is het nauwelijks te toetsen of die naamgeving destijds juist was of dat de landmeters twee namen verwisseld hebben. Met het oog op het heuvelachtig landschap in de onmiddelijke omgeving van het ven past de naam Bultven beter bij het huidige Buntven dan hij het historische Buntven. Het ven had ten westen van het Secretarisdijkje aansluiting met De Voorste Flaas.

Sfeerbeelden[bewerken | brontekst bewerken]