U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Linnenindustrie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De linnenindustie floreerde in Deurne vroeger vooral als thuisweverij.


Vroeger moesten de boerenzonen, die op het ouderlijke bedrijfje te veel waren op een ander terrein werk vinden en gewoonlijk ook een bestaan opbouwen. Zij vonden vaak bezigheid in de linnenindustrie als thuiswerkers. Tot op het einde van de 19e eeuw waren er hier boeren die tevens wever waren. Daarnaast waren er in Deurne eeuwenlang mensen, die zich uitsluitend met het weven bezighielden.

In 1760 telde men een kleine vijftig wevers, waarvan de meeste in het Haageind (5), het Kerkeind (24) en het Derp (14) woonden.

Rond 1807 stonden 21 wevers en vier weversknechten geregistreerd in Deurne. Het schijnt dat hier voornamelijk linnen werd geweven en bijna uitsluitend in opdracht voor Helmond, dat weer werkte voor de grote handelshuizen in Vlaanderen en Holland.

Het Deurnese linnen en pellen moet zelfs een goede reputatie gehad hebben tot in het buitenland. Aanvankelijk gingen de voortbrengselen van onze huisindustrie via Helmond naar Antwerpen, geruime tijd de grootste en voornaamste havenstad van Europa. Helmond had toen niet minder dan 700 getouwen in bedrijf. De Tachtigjarige Oorlog bracht daar evenwel verandering in en werd Haarlem na de val van Antwerpen en ’s-Hertogenbosch de grote afnemer. Een aantal Meierijse wevers vestigde zich toen in Holland.

Ook in Deurne hebben verscheidene kleine linnenfabriekjes bestaan. Aan het begin van de 19e eeuw bestond in Deurne de damast- en pellenweverij van Jan-Willem van de Mortel, die vijf knechten aan het werk had. Daarnaast was er nog een bedrijfje gevestigd in de voormalige pastorie Landzicht. In 1723 zag het er even naar uit, dat de Haarlemse linnenfabrikant Cornelis Ingenham (gedoopt in de gereformeerde gemeente op 17 november 1723 te Deurne) zich in Deurne zou vestigen en de raad deed er ook heel wat moeite voor om hem hier te krijgen, maar uiteindelijk vestigde hij zich als fabrikant en koopman in Helmond.

Bronnen, noten en/of referenties