U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kadaster

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het kadaster is instrument voor belastingheffing op onroerend goed. De feitelijke invoering in Nederland en daarmee in de Deurne en Liessel en Vlierden vond op 1 oktober 1832 plaats. De invoering was een uitvloeisel van Napoleontische wetgeving uit de Franse tijd.


Alle grondeigendommen werden nauwkeurig opgemeten en de kadastrale minuutplans werden vervaardigd op een schaal van 1:1.250 (stadskernen, niet op Deurne van toepassing), 1:2.500 (cultuurland) of 1:5.000 (woeste grond). Van alle percelen werd de grootte opgetekend en bovendien van alle percelen en gebouwen het grondgebruik, de kwaliteitsklasse, de eigenaar en verdere gegevens voor de belastingheffing. Dit gebeurde oorspronkelijk in een register dat werd aangeduid als de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafel. Daarna zijn per eigenaar de mutaties bijgehouden in zogenaamde leggers, waarbij elke eigenaar een 'artikel' vormde. Mutaties werden cartografisch op veldwerk- en hulpkaartjes afgebeeld.

Bij de invoering van het kadaster werd ook een nauwkeurige omschrijving gegeven van iedere gemeente ten aanzien van kwaliteit van grond en huizen, wegen en rivieren, takken van nijverheid, inwoneraantal, tuinen en boomgaarden, bossen, weilanden, hakhout inwoneraantal enz.

Projecties van kadastrale kaarten 1829 op recente luchtfoto's[bewerken | brontekst bewerken]

De projecties van alle kadastrale kaarten van 1829 van Deurne en Vlierden op recente luchtfoto's, met vermelding van perceelnummers en eigenaren, werden gemaakt door Thijs Huizing en geüpload naar Wikimedia Commons. Onderstaand treft u alle links aan (vanwege de grootte van de bestanden kan het loaden soms wat langer duren).

Historische Geografie Brabant[bewerken | brontekst bewerken]

Via onderstaande link kunt u de historische kadastrale kaarten van onder meer Deurne en Vlierden bekijken met de daarbij horende gegevens bekijken, zoals die in bewerking zijn bij de werkgroepleden van Historische Geografie Brabant.


Kadastrale kaarten en gegevens Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaand treft u een aantal links aan naar de oorspronkelijke minuutplans en de bijhorende leggers, beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Kadastrale kaarten en gegevens Vlierden[bewerken | brontekst bewerken]