U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kadaster

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het kadaster is een van de door Napoleon ingevoerde zaken om te komen tot een eerlijker belastingheffing op onroerend goed. De feitelijke invoering in Nederland en daarmee in de Deurne en Liessel en Vlierden vond op 1 oktober 1832 plaats.


Alle grondeigendommen werden nauwkeurig opgemeten en de kadastrale minuutplans werden vervaardigd op een schaal van 1:1.250 (stadskernen, niet op Deurne van toepassing), 1:2.500 of 1:5.000. Van alle percelen werd de grootte opgetekend en bovendien van alle percelen en gebouwen het grondgebruik, de kwaliteitsklasse, de eigenaar en verdere gegevens voor de belastingheffing. Dit gebeurde oorspronkelijk in een register dat werd aangeduid als de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafel. Daarna zijn per eigenaar de mutaties bijgehouden in zogenaamde leggers, waarbij elke eigenaar een 'artikel' vormde. Mutaties werden cartografisch op veldwerk- en hulpkaartjes afgebeeld.

Bij de invoering van het kadaster werd ook een nauwkeurige omschrijving gegeven van iedere gemeente ten aanzien van kwaliteit van grond en huizen, wegen en rivieren, takken van nijverheid, inwoneraantal, tuinen en boomgaarden, bossen, weilanden, hakhout inwoneraantal enz.

Zie ook de projecties van kadastrale kaarten 1829 op recente luchtfoto's, met vermelding van perceelnummers en eigenaren, gemaakt door Thijs Huizing.

Onderstaand treft u een aantal links aan naar de oorspronkelijke minuutplans en de bijhorende leggers, beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, alsmede de door Theo Meulendijks vervaardigde kaarten in opdracht van SAS.

Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Vlierden[bewerken | brontekst bewerken]