Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Grotenberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De Grotenberg volgens de Tranchotkaart (1803-1820); Ten westen van de grensovergang is de Craijenhut, op de kaart aangegeven als Crenhuit.

De Grotenberg is een landschappelijke hoogte in de Peel aan de route tussen Deurne en Venray op de provinciegrens met Limburg.


Op de Grotenberg stond vanaf 1649 een kapel waar de katholieke inwoners van Deurne onder leiding van pastoor Gerard Jacobs hun geloof konden belijden. De toenmalige heer van Deurne, Rogier van Leefdael bestreed op goede gronden de bewering van de Deurnese katholieken dat deze kapel op Venraijs grondgebied stond. Vele jaren na zijn dood werd de definitieve grenslijn vastgesteld en werd bepaald dat de inmiddels al lang afgebroken kapel op Venraijs gebied stond.

De schuurkerk werd in of kort na 1672 verlaten. Er kwam toen meer godsdienstvrijheid voor de katholieken. De eerste schuurkerk in Deurne was volgens Hendrik Ouwerling waarschijnlijk een schuur nabij de Heimolen. Omstreeks 1700 ruimte werd een schuurkerk gebouwd aan de Lagekerk nabij de toenmalige dorpskom van Deurne.

Op de Grotenberg staat een gedenkteken dat herinnert aan de periode dat de katholieken in Staats-Brabant hun godsdienst niet vrij mochten uitoefenen. Voor nadere bijzonderheden over de periode dat de kapel er stond zie het artikel: kapel op de Grotenberg.