Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Kruisbeeld (Helmondseweg)
Het kruisbeeld op de Rakt aan de Helmondseweg, bij de aansluiting met de Helmondsingel in Deurne, staat daar al, zij het in verschillende vormen, vanaf mei 1929 en had herhaaldelijk te lijden van vandalisme.
Het eerste kruisbeeld, dat daar in 1929 verscheen, was ook het eerste in een grote reeks kruisbeelden die door de Van Thiel-stichting langs de openbare wegen in Noord-Brabant geplaatst werden.[1]
In 1961 werd door inspanning van de buurtvereniging Helmondseweg een nieuw kruisbeeld geplaatst. Het werd op zondag 24 september 1961 ingezegend door kapelaan Westerlaken, in het bijzijn van burgemeester Hoebens, Piet de Gouw van de Dienst Openbare Werken, de voorzitter A. Verbakel en veel leden van de buurtvereniging.
In 1989 werd het kruisbeeld door vandalen vernield. De buurtbewoners Jan Zegers en Willem Bos namen toen het initiatief tot het verzamelen van gelden voor een restauratie. Er werd bij de buurtbewoners 2.700 gulden opgehaald en het herstel kon worden uitgevoerd door Emily Gossens uit Venray. Bij de inwijding door pastoor Harrie Adriaensen werd het onderhoud van het kruisbeeld overgedragen aan de Stichting Maria-Vredeskapel.
Kunstenaar Bart Janssen van Het Ambacht in het Gelderse Haalderen vervaardigde in 1997 een nieuw kruisbeeld.[2] Het beeld eind juli 1997 geplaatst en op 14 september daar aan volgend op de feestdag van Kruisverheffing ingezegend. In het Bisdomblad van 12 september 1997 verscheen onder de kop Meditatie bij een kruisbeeld een overweging van de hand van Jan Willem Schneider, toenmalig pastoor van de Heilige Geestparochie.
In 1990 kreeg de directe omgeving van het kruisbeeld een flinke opknapbeurt, er verschenen struiken en planten rond het kruisbeeld en er kwam een rustbank.
In 2013 werd door een of meer onbekenden de arm van het corpus geslagen. Bij het demonteren door medewerkers van de gemeente ter reparatie raakte het corpus nog meer beschadigd.
Op 8 maart 2022 werd het keramische beeld van Bart Janssen (1997) gerestaureerd en herplaatst door de Kunstwacht, in opdracht van de gemeente Deurne. De directe omgeving van het Christusbeeld wordt verzorgd door de buurtbewoners, in nauwe samenwerking van de Stichting Maria-Vredeskapel. Deze stichting plaatste in 2022, in samenwerking met de heemkundekring, een informatiebord bij het beeld.
Een saillant en wellicht niet geheel toevallig gegeven is dat in de achttiende eeuw niet ver van deze plek de Deurnese galg stond waar executies door middel van ophanging plaatsvonden, zie bijvoorbeeld de roversbende van 1743.
|
Bronnen, noten en/of referenties
|