U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Koningshoeven

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 21 dec 2013 om 21:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koningshoeven
Soemeersingel 127.jpg
Hoeve Willem III een van de zes nog bestaande hoeven
Landschapskwaliteit
typering Zes grote boerderijen langs de Helenavaart omgeven door kenmerkende open ruimtes
fietsroutenetwerk Gelegen aan de route tussen knooppunt 26 en knooppunt 27
De overgebleven hoeven op een rij

De nog bestaande koningshoeven zijn gelegen tegen de grens met de provincie Limburg, tussen Griendtsveen en Helenaveen ten noorden van Helenaveen, aan de Helenavaart.


Inleiding

De bestaande hoeven zijn zichtbaar vanaf de weg. Alle koningshoeven op een rij:

Monument Adres Status Bouwjaar Monument Nr Afbeelding
Koningshoeve Grashoekseweg 5 Door oorlogsgeweld verwoest 1918 nvt 150x250px
Emmahoeve Kaasweg 2 Rijksmonument 1910 517752 Kaasweg 2 agr bedrijf.jpg
Hendrikhoeve Kaasweg 6 Reeds gesloopt 1912 nvt 24.173.jpg
Willem de Zwijgerhoeve Soemeersingel 19 1920 nvt 150x250px
Nassauhoeve Soemeersingel 61 Boerderijgedeelte is afgebrand 1916 nvt 150x250px


Oranjehoeve Soemeersingel 87 circa 1912 25.705.jpg
Wilhelminahoeve Soemeersingel 97 Rijksmonument 1908 517781 Soemeersingel 97.jpg


Julianahoeve Soemeersingel 107 1910 nvt 150x250px
Hoeve Willem III Soemeersingel 127 Rijksmonument 1913 517782 Soemeersingel 127.jpg


Karakteristieke grote ontginningsboerderijen in Noord-Nederlandse stijl langs de Helenavaart, vaak omgeven door een grote open ruimte. Deze ontginningsboerderijen zijn allen particulier eigendom.

Achtergronden

Na 1900 werd in plaats van de vervening de landbouw het voornaamste bestaansmiddel van Helenaveen. Zo werden tussen 1908 en 1920 negen grote boerderijen, de zogenaamde koningshoeven, gebouwd langs de Helenavaart. De hoeven werden gebouwd door de Maatschappij Helenaveen om de vrijgekomen grond na de vervening nuttig te maken voor veehouderij en landbouw. Zij kwamen tot stand met steun van het in 1889 opgerichte Koning Willem III-fonds, dat tot doel heeft hulp te bieden aan Nederlanders in moeilijkheden. De hoeven werden gebouwd in Noord Nederlandse stijl om aantrekkingskracht uit te oefenen op melkveeboeren die zeer succesvol waren in Noord Nederland.

Hannes Vervuurt (Helenaveen 16 september 1889 - Venlo 17 september 1969) was tot november 1921 opzichter van de Maatschappijboerderijen, waaronder de Koningshoeven.

De Koningshoeven, op regelmatige afstand van elkaar geplaatst, markeren door hun situering elk aan de kop van een drietand, het vaartensysteem. Tevens zijn ze van belang voor de beleving van de omringende open ruimte.

Hoeve Willem III, hoeve Wilhelmina en de Emmahoeve zijn rijksmonumenten. De Hendrikhoeve, de Koningshoeve en de Nassauhoeve zijn inmiddels verdwenen.

In 1998 is in de Hoeve Willem III een ambachtelijke ijsmakerij gevestigd. De melk voor in het ijs kwam van de Julianahoeve, een toenmalig melkveebedrijf. Aanvankelijk werd er alleen ijs geproduceerd voor verkoop aan derden, maar sinds 2002 kunnen ook recreanten en dagjesmensen op het terras van de Hoeve Willem III een ambachtelijk ijsje nuttigen. De Oranjehoeve is sinds enkele jaren een bed & breakfast en de Willem de Zwijgerhoeve is een accommodatie voor groeprecreatie. In de Wilhelminahoeve is sinds kort een interieurbureau met showroom gevestigd.

Bron

  • D.H.M. Renders-de Wit, basisdocument “Kenmerkende Deurnese Landschapskwaliteiten”, oktober 2011
  • Foto: Oranjehoeve ter beschikking gesteld door VVV UITpunt Deurne
  • Foto’s: Hendrikhoeve, Koningshoeve, Nassauhoeve en Willem de Zwijgerhoeve ter beschikking gesteld door André Vervuurt uit Someren

Geografisch

Bezig met het laden van de kaart...


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Koningshoeven
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De negen Koningshoeven in Helenaveen zijn nog een tastbaar bewijs van de bijzondere band tussen dit dorp het het koningshuis. Koning Willem III, een jachtvriend van Van de Griendt, was beschermheer van de Maatschappij Helenaveen. Het in 1889 gevormde "Fonds Koning Willem III" bevorderde de landbouw, veeteelt en tuinbouw in Helennaveen. De Koningshoeven zijn: Koningshoeve, Emmahoeve, Wilhelminahoeve, Hoeve Willem III, Willem de Zwijgerhoeve, Julianahoeve, Nassauhoeve, Oranjehoeve en Hendrikhoeve.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Soemeersingel 127.jpg
Getoond plaatje Soemeersingel 127.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.419657° N, 5.894376° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.