U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Soemeersingel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Wilhelminastraat, later Soemeersingel, met de Helenavaart in 1957.
Foto coll. Thom van der Straaten
De Soemeersingel.
Foto coll. Nelly Hermans-van den Eijnde

De Soemeersingel is het voormalige jaagpad westelijk van de Helenavaart en loopt van Helenaveen naar Griendtsveen.


De straat is als veendijk aangelegd in 1853, dwars door het Soemeer. De straat is genoemd naar het onpeilbaar diepe moerasven het Soemeer. Per 1 januari 1955, bij de officiële vaststelling van een groot aantal straatnamen in de gemeente Deurne, heette het zuidelijke deel van de huidige Soemeersingel vanaf de Oude Peelstraat tot aan de Fabriekswijk bij de Rector Nuijtsstraat de Wilhelminastraat, genoemd naar Koningin Wilhelmina, beschermvrouwe van Maatschappij Helenaveen.

Het noordelijker gedeelte vanaf de Rector Nuijtsstraat heette officieel Boven tot nabij de bajonetbochten in de Helenavaart op de grens met de gemeente Horst. Op Boven woonden in de beginjaren van het Helena-Veen over het algemeen de veenarbeiders uit Noord-Nederland: de zogenoemde "Bovenlanders".

In de jaren 1960 werden Wilhelminastraat en Boven hernoemd naar Soemeersingel.

In de jaren 1950 werd in de bocht bij de protestantse kerk en de bocht bij Matje van Grunsven het midden van de straat gemarkeerd met de zogenoemde kattenogen. Deze reflecterende glazen bolletjes waren gevat in een gegoten ijzeren omhulsel dat met rubber en teer in de weg gemonteerd was.