U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kerkstraat 8

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pand rechts met poort en muur is Kerkstraat 8, links Kerkstraat 10 en uiterst links is Kerkstraat 12 nog een beetje zichtbaar. Foto collectie Gerard van Hoek
Foka in de Kerkstraat. Collectie: Peter van Kinderen Fotograaf: Ton Hartjens

Op het huidige adres Kerkstraat 8, woonde begin 19e eeuw de bakker / organist Paulus Roefs en later Hendrik Ouwerling. Waarschijnlijk is het ook het geboortehuis van muziekleraar / componist Benedictus Roefs (1828-1871).


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de Tweede Wereldoorlog heette de Kerkstraat nog Haageind.

Van de Mortel[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plek van het huidige adres Kerkstraat 8 woonde eind 18e eeuw begin 19e eeuw Adriaan van de Mortel, de meester-timmerman die in 1804 het tweede en uiteindelijke bestek voor de bouw van het Deurnese raadhuis naast de Sint-Willibrorduskerk leverde.

Roefs[bewerken | brontekst bewerken]

Omstreeks de veertiger jaren van de 19e eeuw verhuisden Poulus Henricus Theodorus Roefs (1802-1883) en Henrica van de Mortel (1794-1865), dochter van Adriaan van de Mortel, met hun gezin naar het ouderlijk huis.

Ouwerling[bewerken | brontekst bewerken]

In 1883 werd vader Arie Ouwerling (1832-1918) overgeplaatst naar Hoeven. Zijn zoon Hendrik bleef in Deurne achter met twee broers en een zus. Toen zijn zus in 1884 overleed vond Hendrik op dit adres een kosthuis bij Cornelia Adriana (Kee) Roefs (1836-1909). Kee was een dochter van Poulus en de zus van muziekleraar en componist Benedictus Roefs (1828-1871). Nog voor haar overlijden vermaakte zij het pand aan Ouwerling. Hij bleef er wonen totdat hij in 1913 De Romein liet bouwen.

Overige bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 was Jan van Hoek de bewoner van het pand op dit perceel, dat toen nog huisnummer E.5 had. Jan werd in de volksmond de Kuiper genoemd. De werkplaats waar hij zijn kuipersbedrijf uitoefende lag tussen Kerkstraat 12 (toen Antoon Swinkels) en nummer E.8 / Kerkstraat 14 (toen fotograaf Wim Evers) waar hij houten vaten maakte met allerlei afmetingen. Het was puur handwerk en een beroep dat in de huidige tijd bijna niet meer bestaat.

Het pand werd later verkocht aan Jan Kanters die er zijn fotozaak Foka Deurne vestigde.