U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Antonius Matheus Andreas Maria Hartjens (1936-2024)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Ton Hartjens)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Matheus Andreas Maria Hartjens
21.945.jpg
Foto: collectie Ton Hartjens
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Matheus Andreas Maria Hartjens
Roepnaam Ton
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 19 september 1936
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 7 januari 2024
Partner(s) Julia Hendrix
Beroep(en) fotograaf

Antonius Matheus Andreas Maria (Ton) Hartjens (1936-2024) was beroepsfotograaf in Deurne. Hij legde veel Deurnese personen, gebouwen, straatbeelden en gebeurtenissen vast voor het nageslacht.


Hij was het jongste kind uit het gezin van Gerardus Johannes Aloisius (Geraer) Hartjens (1897-1975) en Catharina Maria Johanna Cornelia (Maria) Trommelen (1898-1962).

Ton huwde met Julia Hendrix. Zij kregen samen een zoon:

  1. Olaf,

Carièrre[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat zijn vader eigenaar was van Volksdrogisterij De Vijzel maakte hij al in zijn jeugd kennis met de grondstoffen en artikelen die nodig waren voor de fotografie. Hij bezocht de lagere jongensschool aan de Visser en volgde daarna MULO A en B. Vanaf zijn 12e was hij geïnteresseerd in de fotografie maar aanvankelijk zag het er nog niet naar uit dat hij daar later de kost mee zou gaan verdienen omdat hij vervolgens werktuigbouwkunde ging studeren aan de HTS in Eindhoven.

Eind vijftiger jaren betekende zijn opleiding uitzicht op een goede baan, maar Ton besloot anders. Na zijn militaire dienstplicht volgde hij een vierjarige vakopleiding aan de fotovakschool in Den Haag.

In 1963 startte hij in een houten bijgebouw achter de drogisterij van zijn vader aan de Stationsstraat, later van zijn broer Cor, zijn eigen fotostudio. In 1964 liet hij zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Naast werkzaamheden voor particuliere opdrachtgevers had hij ook veel werk in opdracht van de reclame- en kunstsector. Van Spako kookketelfabriek in Deurne kreeg hij zijn eerste industriële opdracht.

Ton maakte veel foto's die de wekelijkse Zwerftochten door de Peel en Dit Deurne van ons van Peter Vink in het Weekblad Traverse illustreerden.

Op zijn 63e liet hij aan de Tramstraat 22 nog een nieuw bedrijfspand bouwen waar zijn nieuwe atelier / fotostudio in werd gevestigd.

Van 16 september tot 1 oktober 2006 werd zijn werk tentoongesteld in museum De Wieger.

Ton stelde een aanzienlijke hoeveelheid negatieven van (historische) foto’s beschikbaar aan heemkundekring H.N. Ouwerling en is daardoor voor een belangrijk deel medeverantwoordelijk voor het succes van de historische encyclopedie DeurneWiki. Het beschikbaar gestelde werk is te zien onder de categorie:collectie Ton Hartjens.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 14 februari 2016 werd Ton Hartjens in museum De Wieger in Deurne gehuldigd vanwege zijn bijdrage aan het behoud van het culturele erfgoed in Deurne. Tijdens deze huldiging ontving hij uit handen van burgemeester Mak de Legpenning van de gemeente Deurne.