U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kennedymars

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
JOEK Kennedymars.JPG

De Kennedymars is een wandelevenement waaraan veel deelnemers uit de gemeente Deurne hebben deelgenomen of deelnemen. Een aantal jaren liep de route door de gemeente Deurne.

Het evenement wordt sinds 1963 jaarlijks gehouden op de eerste zondag van juli. De vereniging JOEK uit Someren gaf daarmee gehoor aan een oproep van de Amerikaanse president J.F. Kennedy om binnen 20 uur een wandeling van 50 mijl (is omgerekend 80 km.) te lopen.

Onder meer veel leden van wandelvereniging De Vrolijke Tippelaars hebben de Kennedymars gelopen.

Route binnen de gemeente Deurne:[1]

  • In 1965, 1966 en 1967 vanuit Milheeze door Walsberg, Deurne-Centrum, Sint-Jozefparochie (wijk) en Vlierden naar Ommel.
  • In 1968 en 1969 dezelfde route vanuit Bakel.
  • In 1970 is dezelfde route gelopen, in de omgekeerde richting.
  • In 1973 en 1974 vanuit Asten door Liessel, Sint-Jozefparochie en Vlierden naar Ommel.
  • In de jaren 1996 tot en met 2008 vanuit Brouwhuis door Vlierden, Sint-Jozefparochie en Liessel naar Ommel.
  • Vanaf 2018 lopen de wandelaars vanuit Ommel door Vlierden naar het centrum van Deurne en vervolgens naar Helmond.
  • Na twee jaar afwezigheid vanwege de pandemie ging de mars in 2022 weer van start. Na de passage door de Sint-Jozefparochie liepen de wandelaars eerst door de Haspelweg en Hellemanstraat. Laatstgenoemde straat kreeg in 2019 de sfeerprijs uitgereikt voor de mooiste, origineelste of gezelligste doorkomst voor de wandelaars.
De route van de Kennedymars binnen de gemeente Deurne in 2008.


Een aantal horecalocaties in de gemeente Deurne hebben gediend als controlepost en/of verzorgingspost. Dat waren: in Walsberg Café-zaal Van der Putten, in Deurne-Centrum De Peelpoort, in de Sint Jozefparochie Zalen van Bussel, in Vlierden zaal Thijssen, in Liessel eerst Gemeenschapshuis De Kastanje en daarna Feesterij 't Lijssels Vertier.
Met het toenemen van de populariteit van de Kennedymars werden op een aantal plaatsen langs het parcours activiteiten georganiseerd. In de periode 1996 tot en met 2008 werden de wandelaars in Liessel in de vroege ochtenduren begroet op het terras van cafetaria The Pepper door dweilorkest Kiekonsus en op het marktplein door blaaskapel De Peelzwervers. Vanaf 2018 zorgen supporters op het marktplein van Deurne voor een feestelijke sfeer, onder begeleiding van livemuziek.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bron: archief JOEK in Someren