Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Peelzwervers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapel De Peelzwervers in het jaar 1977 toen het 25-jarig bestaan werd gevierd. Foto uit collectie carnavalsstichting De Kei

Blaaskapel De Peelzwervers is een onderdeel van Harmonie Sint Cecilia uit Liessel. De kapel is ontstaan in het jaar 1952.

Op Koninginnedag 1952 werd wat stro uitgestrooid op de speelplaats van de toenmalige meisjesschool om te kunnen dansen. Enkele leden van St. Cecilia (toen nog ‘fanfare’) speelden er wat minder serieuze muziek, zoals polka en mazurka. Het groepje werd de Boerenkapel genoemd. Ook bij andere gelegenheden werd nadien opgetreden. Na de oprichting van carnavalsvereniging De Kei in 1955 nam het aantal keren dat een beroep werd gedaan op de muzikanten toe. De kapel luisterde onder meer het Prinsenbal en het Oudwijvenbal op. Door die directe betrokkenheid met de carnavalsvereniging ontstond spontaan de naam ‘hofkapel’. De carnavalsvereniging is de grote stimulator geweest tijdens het bestaan van De Peelzwervers. Die naam dateert uit 1957 toen besloten werd om voortaan als zelfstandig onderdeel van harmonie St. Cecilia te gaan functioneren.

In de vijftiger en zestiger jaren traden de Peelzwervers op in de bekende boerenkiel, maar zo rond 1970 werd het eerste uniform aangeschaft. Vanaf dat moment waren de muzikanten te bewonderen in een knickerbocker, wit overhemd, witte kousen en met een groen hoedje op. Nadien is nog enkele keren van tenue gewisseld.

De muzikale leiding van de Peelzwervers was in de beginjaren in handen van Toon Bots. In 1967 werd hij opgevolgd door Fons van der Wallen, die vervolgens tot het 50-jarig bestaan van de Peelzwervers (in 2002) kapelleider is geweest. Tijdens dit jubileum droeg hij het stokje over aan Erik Janssen, die op zijn beurt in 2009 weer is opgevolgd door Mario Dielissen.

In het jaar 1974 lagen de activiteiten, op wat repetities na, nagenoeg stil vanwege een gebrek aan trompettisten. De uitverkiezing van Fons van der Wallen tot Prins van De Kei was aanleiding tot een nieuwe start van De Peelzwervers. Het eerste optreden was dan ook tijdens de receptie van Prins Fons en Prinses Mia.

De Peelzwervers brengen een unieke sfeer met hun muziekkeuze (Egerlander-, Duitse-, Tjechische en Tiroolse muziek). Ze hebben verschillende optredens door het hele jaar heen.

De leden van de kapel komen voornamelijk vanuit Harmonie St. Cecilia. De laatste jaren hebben ook enkele enthousiaste muzikanten uit Helenaveen zich bij deze blaaskapel aangemeld.

Externe link[bewerken]


Bronnen[bewerken]

  • jubileumboekje van Harmonie St. Cecilia, uitgegeven in 1988 bij het 50-jarig jubileum 1938-1988
  • het jubileumboek van carnavalsstichting De Kei "Wat ne Kei is dat", uitgegeven bij het 55-jarig jubileum 1955-2010.