U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Henricus Theodorus Gerardus Scheepers (1929-2016)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henricus Theodorus Gerardus Scheepers
30.294.jpg
Foto: collectie Pieter Seuren
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Theodorus Gerardus Scheepers
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Bakel-Milheeze
Geboortedatum 21 oktober 1929
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 16 maart 2016
Partner(s) Berdina Petronella Maria van den Broek (1933-1987)
Beroep(en) muziekleraar, organist
Harrie in de gangen van de Mavo.
Foto: collectie gemeente Deurne

Henricus Theodorus Gerardus (Harrie) Scheepers (1929-2016) was muziekleraar en organist.


Harrie was een zoon van organist Josephus Antonius Scheepers (1890-1962) en Geerdina Maria Schuurmans (1893-1980).

Hij huwde met Berdina Petronella Maria (Berdie) van den Broek, (Deurne 1 oktober 1933 - Deurne 21 december 1987), dochter van Cornelis (Kees) van den Broek (1897-1981) en Martina Theodora van de Ven (1901-1988).

Na hun huwelijk, dat kinderloos bleef, vestigde het paar zich aan de Burgemeester van Beekstraat 16 in Deurne.

Harrie kreeg het orgelspelen van huis uit mee. Zijn vader Jozef was een groot muziekliefhebber en was van 1922 tot 1950 onder pastoor Roes, groot promotor van van het kerkelijk volkslied, organist in de Sint-Willibrorduskerk in Deurne.

Harrie begon met pianoles bij Houët in Helmond. De broer van deze leraar was organist in de Catharinakerk in Eindhoven, niet alleen dat, hij was ook adviseur en speelde orgels in. Via deze weg kwam Harrie bij het orgel terecht. In 1949 deed hij examen en slaagde.

Zijn carrière in de muziek begon in 1943 in Milheeze. De gezangen waren toen nog gregoriaans en daar hoorde eigenlijk geen orgelbegeleiding bij. Maar als steun gebeurde dat toch. Elke week had weer andere gezangen en dat betekende dat hij thuis behoorlijk moest oefenen. Het bleef natuurlijk niet bij de zondagen alleen. Er waren ook uitvaarten, huwelijken en het lof met daarna de congregatie van Onze Lieve Vrouw, de Heilige Familie of de Derde Orde.

Vanaf 1950 bespeelde Harrie, als opvolger van zijn vader, het monumentale Smitsorgel uit 1838 in de Sint-Willibrorduskerk in Deurne. In 1951 werd door het kerkbestuur, in overleg met het bisdom, besloten het salaris van Harrie vast te stellen op achthonderd gulden per jaar. Hij was ook zeven jaar organist van het Klokkengieterskoor in Aarle-Rixtel. Hij begeleidde het koor van de voormalige Heilige Geestparochie, de Schola Cantorum Peelland en eenmaal in de maand een Vespergroep.

Bovendien gaf hij in verschillende plaatsen concerten, waarbij hij conservatoriumleerlingen uit Deurne de gelegenheid bood mee te spelen zoals de blokfluitiste Els Althuizen, de hoboïste Ans Bouwmans, de hoboïste Julia de Leuw en de fluitiste Liesbeth Obers.

Naast zijn taak als organist was hij circa 35 jaar actief in het voortgezet onderwijs. Tot 1987, het jaar dat zijn vrouw overleed, was hij leraar muziek, in Deurne aan de r.-k. huishoudschool Sancta Maria en aan de technische school, vervolgens in Blerick aan een jongensmulo, daarna weer in Deurne aan de Bernard Alfrink Mavo en het Peellandcollege.

Veel Deurnese mensen hebben herinneringen aan Harrie Scheepers als leraar of organist.