Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Aartsbroederschap der Heilige Familie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Heilige Familie)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Aartsbroederschap der Heilige Familie werd in 1844 opgericht met het doel de "ontkerstening van de huisgezinnen tegen te gaan".


Het broederschap van de Heilige Familie dat in 1844 in Luik werd gesticht had tot doel de ontkerstening van de huisgezinnen tegen te gaan, of zoals zij het zelf omschreven: De H. Familie moet in de parochies de aandacht voor en de toeleg op het innerlijk godsdienstig leven en het christelijk huisgezin levendig houden. De H. Familie werd al sinds de 17e eeuw vereerd en het broederschap werd een uitbreiding daarop. In 1851 werd de eerste afdeling in Nederland opgericht. Op 16 december 1951 werd het 100-jarig feest in 's-Hertogenbosch gevierd. Natuurlijk werd er ook een blad uitgegeven met de bijpassende naam. In 1951 telde de aartsbroederschap in Nederland circa 300.000 leden. Daarna kende de broederschap alom een sterke neergang

Er werd er ook een familieblad uitgegeven, met als ondertitel: Officieel orgaan van de Aartsbroederschap der H. Familie en Zondagsblad voor het katholiek huisgezin. Dit blad bestond nog tot 1969 en verdween met de 101ste jaargang.

De afdeling Deurne van de aartsbroederschap van de Heilige Familie werd op 4 februari 1862 opgericht.[1]

Bij de viering van het gouden jubileum van pastoor Roes meldde het feestnummer van het weekblad / Landbouwblad Rust Roest van 15 juni 1939 dat er op dat moment een H. Familie en een Kleine H. Familie waren met in totaal 700 leden.

Veel gedachtenisprentjes in de verzameling van heemkundekring H.N. Ouwerling verwijzen naar het feit dat de overledene lid was van de Heilige Familie

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In De Zuidwillemsvaart van 20 januari 1912 werd gemeld: Op 4 februari a.s. zal de broederschap van de H. Familie J.M.J. alhier haar gouden bestaansfeest vieren.