U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Heikneuter (kunstwerk): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
[[bestand:Heikneuter.jpg|thumb|right|200px|Heikneuter foto Liesbeth v. Veghel]]
[[bestand:Heikneuter.jpg|thumb|200px|Heikneuter foto Liesbeth v. Veghel]]
 
De '''Heikneuter''' is een kunstwerk aan de [[Rembrandt van Rijnstraat]] voor het [[Hofke van Marijke]] in de [[Sint-Jozefparochie]], met carnaval het [[Heikneuterrijk]].
De '''Heikneuter''' is een kunstwerk aan de [[Rembrandt van Rijnstraat]] voor het [[Hofke van Marijke]] in de [[Sint-Jozefparochie]], met carnaval het [[Heikneuterrijk]].




De kunstenaar is H.M. (Harrie Matheij). Het geld voor het kunstwerk is bijeengebracht door de receptiegelden van H.J.P.F. Matheij, een verenigingsdonatie, een gemeentelijke subsidie en een gift van de wijkraad. Het werk is gemaakt van geborsteld RVS-glas, natuursteen en messing. In het embleem van ''De Heikneuter'' staat het jaartal 1957, het oprichtingsjaar van de carnavalsvereniging.  Het monument is een geschenk aan de bewoners van de Sint-Jozefparochie.  
De kunstenaar is Harrie Matheij. Het geld voor het kunstwerk is bijeengebracht door de receptiegelden van [[Henricus J.P.F. Matheij (1945-1996)|Harrie Matheij]], een verenigingsdonatie, een gemeentelijke subsidie en een gift van de wijkraad. Het werk is gemaakt van geborsteld RVS-glas, natuursteen en messing. In het embleem van ''De Heikneuter'' staat het jaartal 1957, het oprichtingsjaar van de carnavalsvereniging.  Het monument is een geschenk aan de bewoners van de Sint-Jozefparochie.  


Met halfvasten 1997 werd het Heikneutermonument door [[Corrie Meulendijks]], levenspartner van Harrie, en wethouder [[Peter Maas]], onthuld als postuum eerbetoon aan de overleden ere-vorst en voorzitter [[Harrie Matheij]]. Het betreft een carnavalesk gekleed vogeltje, ingelegd in een marmeren mozaïek voorzien van een roestvrij stalen geraamte, dat op zijn hand (vlerk) een vogeltje, de heikneuter, draagt. Het monument kreeg een centrale plaats tussen kerk en het [[Hofke van Marijke]]. Aan het kerkbestuur werd een symbolisch bedrag van één gulden erfpacht voor de standplaats afgedragen.
Met halfvasten 1997 werd het Heikneutermonument door Corrie Meulendijks, levenspartner van Harrie, en wethouder [[Peter Maas]], onthuld als postuum eerbetoon aan de overleden ere-vorst en voorzitter Harrie Matheij. Het betreft een carnavalesk gekleed vogeltje, ingelegd in een marmeren mozaïek voorzien van een roestvrij stalen geraamte, dat op zijn hand (vlerk) een vogeltje, de heikneuter, draagt. Het monument kreeg een centrale plaats tussen kerk en het Hofke van Marijke. Aan het kerkbestuur werd een symbolisch bedrag van één gulden erfpacht voor de standplaats afgedragen.


[[categorie:Openbare kunst]]
[[categorie:Openbare kunst]]
[[categorie:Carnavalsattribuut]]
[[categorie:Carnavalsattribuut]]

Huidige versie van 8 nov 2020 om 14:59

Heikneuter foto Liesbeth v. Veghel

De Heikneuter is een kunstwerk aan de Rembrandt van Rijnstraat voor het Hofke van Marijke in de Sint-Jozefparochie, met carnaval het Heikneuterrijk.


De kunstenaar is Harrie Matheij. Het geld voor het kunstwerk is bijeengebracht door de receptiegelden van Harrie Matheij, een verenigingsdonatie, een gemeentelijke subsidie en een gift van de wijkraad. Het werk is gemaakt van geborsteld RVS-glas, natuursteen en messing. In het embleem van De Heikneuter staat het jaartal 1957, het oprichtingsjaar van de carnavalsvereniging. Het monument is een geschenk aan de bewoners van de Sint-Jozefparochie.

Met halfvasten 1997 werd het Heikneutermonument door Corrie Meulendijks, levenspartner van Harrie, en wethouder Peter Maas, onthuld als postuum eerbetoon aan de overleden ere-vorst en voorzitter Harrie Matheij. Het betreft een carnavalesk gekleed vogeltje, ingelegd in een marmeren mozaïek voorzien van een roestvrij stalen geraamte, dat op zijn hand (vlerk) een vogeltje, de heikneuter, draagt. Het monument kreeg een centrale plaats tussen kerk en het Hofke van Marijke. Aan het kerkbestuur werd een symbolisch bedrag van één gulden erfpacht voor de standplaats afgedragen.