Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Heikneuter (kunstwerk)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Heikneuter foto Liesbeth v. Veghel

De Heikneuter is een kunstwerk aan de Rembrandt van Rijnstraat voor het Hofke van Marijke in de Sint-Jozefparochie, met carnaval het Heikneuterrijk.


De kunstenaar is H.M. (Harrie Matheij). Het geld voor het kunstwerk is bijeengebracht door de receptiegelden van H.J.P.F. Matheij, een verenigingsdonatie, een gemeentelijke subsidie en een gift van de wijkraad. Het werk is gemaakt van geborsteld RVS-glas, natuursteen en messing. In het embleem van De Heikneuter staat het jaartal 1957, het oprichtingsjaar van de carnavalsvereniging. Het monument is een geschenk aan de bewoners van de Sint-Jozefparochie.

Met halfvasten 1997 werd het Heikneutermonument door Corrie Meulendijks, levenspartner van Harrie, en wethouder Peter Maas, onthuld als postuum eerbetoon aan de overleden ere-vorst en voorzitter Harrie Matheij. Het betreft een carnavalesk gekleed vogeltje, ingelegd in een marmeren mozaïek voorzien van een roestvrij stalen geraamte, dat op zijn hand (vlerk) een vogeltje, de heikneuter, draagt. Het monument kreeg een centrale plaats tussen kerk en het Hofke van Marijke. Aan het kerkbestuur werd een symbolisch bedrag van één gulden erfpacht voor de standplaats afgedragen.