U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Handboogschutterij Roos in Bloei

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Handboogschutterij Roos in Bloei in Liessel werd zeer waarschijnlijk in 1899 opgericht.[1]

In april 1905 was P. Meulendijks de president.

In januari 1910 werd de teerdag gehouden in café H.A. Nooijen [2] waar toen ook het clubhuis was.

In augustus 1910 verscheen het volgende krantenbericht:

Dat er in ons dorp bij het gezelschap Roos in Bloei kranige schutters zijn bewezen j.l. zondag de Heeren N. Meulendijks en F. Aarts. In 16 opeenvolgende pijlen schoot de Heer N. Meulendijks het buitengewoon hoge cijfer van 70 punten n.m. 8 rozen (5 pnt.) 6 vieren en 2 drieën. Terwijl de Heer F. Aarts 62 punten schoot in hetzelfde aantal pijlen. Wanneer men hierbij nog bedenkt dat er ene buitengewone ambitie onder de leden van dit gezelschap bestaat dan kan het wel niet anders, of Roos in Bloei, zal zich weldra op de concoursen geducht laten gelden.

Ook in augustus 1910 verscheen in de pers het volgende artikel over het koningschieten.

Laatstleden woensdag op de laatste kermisdag was het koningschieten. Na een hevige strijd gelukte het F. Aarts den koningstitel te verwerven met 65 pnt. in 16 pijlen. De opvolgende schutter was N. Meulendijks met 62 pnt. Zowel de werkende als de honoraire leden maakten samen een rondgang door het dorp. Onder zang spel en het drinken van menig glaasje heerlijk gerstenat werd verder de avond zeer genoeglijk doorgebracht.

In oktober 1910 werd met ieder 16 schoten een onderlinge wedstrijd gehouden. N. Meulendijks werd eerste met 67 punten,waaronder 8 rozen, J. Aarts werd tweede met 7 x 4 en H. Jansen derde met 7 x 3. H. Eijkemans werd vierde met de meeste kruisjes (0 punten).

Een bericht dat eind november 1910 in de krant de Zuidwillemsvaart verscheen licht ons in over de ouderdom van deze vereniging. Er werd gemeld dat Roos in Bloei het 12½-jarig bestaan wilde gaat vieren met een groot nationaal concours op 2 juli 1911. Tevens werd besloten om op woensdag 11 januari 1911 de jaarlijkse teerdag te houden.[3]

Bij het grote nationaal concours dat op zondag 2 juli 1911 op de doelen bij H. Aarts werd gehouden, werden zeven prijzen voor deelnemende verenigingen en drie geldprijzen voor persoonlijke resultaten uitgereikt. Ook de koningin schonk een medaille die bestemd was voor een van de verenigingen die tot dan toe geen prijzen hadden verdiend.

Waarschijnlijk overleefde heeft deze vereniging het koperen jubileum niet lang. Er zijn geen latere vermeldingen bekend.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bij de samenstelling van dit artikel is gebruik gemaakt van het door Sjaak Eijsbouts geschreven en niet gepubliceerde typoscript "Handboogverenigingen" dat hij ter beschikking stelde van heemkundekring H.N. Ouwerling).
  2. Mogelijk is hier het café van Antonie Nooijen op het Loon bedoeld. Hij was vergunninghouder van 1906 tot 1932.
  3. Krant Zuidwillemsvaart 26 januari 1911, fiche 1495