Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Haageind 61

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteelboerderij
27.980.jpg
Langgeveltype
Locatie Haageind 61, Deurne
Start bouw 1804
Gereed 1804
Monumentnummer 12374
Monument status Rijksmonument

Aan het adres Haageind 61 staat de Kasteelboerderij, die sedert 1694 een pachtboerderij van het Groot Kasteel was. Het huidige gebouw werd gebouwd of verbouwd in 1804 en is door de rijksoverheid erkend als rijksmonument.


Algemeen[bewerken]

De boerderij is voorzien van jaarankers met het bouw- of verbouwingsjaar (1804). Het rijksmonument maakt deel uit van het Kasteelpark en is in 1804 gebouwd of verbouwd in opdracht van de kasteelheer. Het pand werd per 9 september 1948, tesamen met het Groot Kasteel en het Dinghuis, eigendom van de gemeente Deurne die het op haar beurt in 1972 weer verkocht.

Het bedrijfsgedeelte is in 1973 gerestaureerd en tot woning omgebouwd. Het oorspronkelijke rieten dak met een ‘voet’ van pannen werd daarbij uit oogpunt van brandveiligheid vervangen door een pannendak. Het pand lag oorspronkelijk aan de Walsbergseweg 1-3. Na de bouw van het viaduct van Walsberg werd dat Haageind 61-63.

Sukkelenhuis[bewerken]

Dit huis werd in Deurne ook wel het Sukkelenhuis genoemd, naar een vroegere bewoner Sander Sukkel, die jachtopziener van baron De Smeth was en hier vanaf september 1918 met zijn gezin in het linker gedeelte van het huis (gezien vanaf de straat) woonde. Toen het Groot Kasteel in brand geschoten werd en hij er niet meer voor hoefde te zorgen, ging hij met zijn vrouw en Willem in de buurt van Holten's Molen wonen. Vanaf die tijd, sinds 1950, woonde de familie van Hannes van den Broek en Hanne van Dinther op de boerderij. In het rechter gedeelte woonde Piet van Deursen. De gemeente verkocht het pand in 1973 aan de familie Spaapen.

Pandenonderzoek[bewerken]

Rond 2001 werd door een aantal leerlingen van het Peellandcollege onder leiding van hun geschiedenisleraar de heer Oostveen een onderzoek gedaan naar de geschiedenis van enkele oude Deurnese panden. Ook het pand Haageind 61 werd toen onderzocht.

Overzichtsfoto van het Haageind. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie gemeente Deurne

Foto's: collectie gemeente Deurne, laatste foto Collectie Henk van den BroekDeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Haageind 61
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Sinds 1694 is deze kasteelboerderij als pachthoeve van de Deurnese kasteelheer in gebruik. Het huidige gebouw dateert van 1804 of werd verbouwd in dat jaar, zoals de jaarankers aangeven. Dit rijksmonument vormt samen met het kastelencomplex, het Dinghuis en de watermolen één fraai en uniek geheel. Een van de laatste pachters van de baron was Sander Sukkel en daarom werd het pand ook wel ' 't Sukkelenhuis' genoemd.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 05.108.jpg
Getoond plaatje 05.108.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.471375673105°, 5.8032249711639°
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.