Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Grote Ringklauwvleugel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het beeld aan de Schelde met op de achtergrond nog de Frans Hoebenshal
Foto collectie Els Coppens-van de Rijt
Het beeld aan het Stationsplein
Foto collectie Els Coppens-van de Rijt

Grote Ringklauwvleugel is de naam van een bronzen plastiek, gemaakt door Joep Coppens uit Vlierden.


Het kunstwerk is gemaakt uit brons en heeft de afmetingen 152 x 184 x 178 cm (hoogte x breedte x diepte). Het kunstwerk werd in 1983 vervaardigd na een opdracht vanuit de BKR.

Het beeld bestaat uit organische vormen uit de natuur, zoals een schelpachtige vorm (vleugel), de klauw van een roofdier (klauw) en een grote ronde boog (ring), drie elementen waaraan het beeld de naam 'ringklauwvleugel' te danken heeft. Het is een samenspel van natuurlijke vormen en rondingen, die tegelijk een mythische en krachtdadige uitstraling hebben. Hij noemde het beeld Ring-Klauw-Vleugel omdat die drie elementen : de grote ring, de scherpe klauw en de uitgestoken vleugel er zichtbaar in te herkennen zijn.

Het kunstwerk werd in november 1982 geplaatst aan de Schelde in de Koolhof nabij basisschool De Piramide en de Frans Hoebenshal. Na herinrichting van dit gebied werd het beeld in december 2015 herplaatst naast de spoorrails bij het station in Deurne aan het Stationsplein. De treinreizigers zien het beeld in het voorbijgaan als ze arriveren op het station richting Venlo-Eindhoven.

Zie ook lijst van Openbare kunst in Deurne.