Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Groeneweg 4

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het pand aan de Groeneweg 4. Foto beschikbaar gesteld door Hans Guffens.

Het voormalige pand aan Groeneweg 4 had bij afbraak een rijke geschiedenis; er waren ondermeer in gehuisvest: een paardenslagerij, een winkel, een garage, een snackfabriek, een invalidenwerkplaats, een timmerschool en taxibedrijf Guffens.

Dit huisje was eigendom van- en stond in de achtertuin bij Jos/Sjef Guffens aan de Groeneweg 4
Deze foto werd rond 1955 gemaakt bij de familie Guffens aan de Groeneweg 4 achter het huis. De kinderen op de foto woonden destijds allemaal in de Molenstraat of Groeneweg. Klik op het icoontje voor de namen
.


In 1921 vestigden de paardenhandelaar Abraham Smeelen en zijn neef Willem van der Steen zich met een paardenslagerij, een winkel in kruidenierswaren en een vishandel op dit adres.

In 1948 vestigde Sjef Guffens zich met zijn taxibedrijf in dit pand. Ook had hij er een winkeltje waar huishoudelijke artikelen, galanterieën en snoep werden verkocht. Het snoep vond vooral aftrek bij de dames van het Deurne’s Confectieatelier (confectieatelier Decona) dat iets verderop in de voormalige bedrijfshal van Graan- en meelhandel Schiks aan de Groeneweg 11 gevestigd was. Guffens verloochende zijn Limburgs afkomst niet door als eerste in Deurne ook carnavalsartikelen te verkopen en zelf met die dagen verkleed rond te lopen.

Het bijgebouw, de voormalige paardenslagerij, werd door Guffens in de loop der tijd verhuurd aan:

  • Vanaf 1949 werd het bijgebouw verhuurd aan Jan Manders die er de basis legde voor de Renaultgarage, toen ook al met een heuse BP-benzinepomp voor de deur. Medio 1954 verhuisde garage Manders naar Heuvelstraat 3. Anno 2013 bestaat de garage nog steeds en is die gevestigd aan de Voltstraat 1.
  • Vervolgens was er een dependance van de invalidenwerkplaats. Deze is later verhuisd naar het gebouw van de Lagere jongensschool aan de Visser, weer later naar het bedrijventerrein Kranenmortel aan de Liesselseweg en is anno 2013 onderdeel van de Atlant group Helmond.
  • De Lagere Landbouwschool heeft het bijgebouw daarna gehuurd en als timmer-leerlokaal van die school ingericht.
  • Van eind 1959 tot 1963 draaide Jan Bekkers uit de Molenstraat zijn eerste kroketten in dit bijgebouw en zo werd de voormalige paardenslagerij aan de Groeneweg ook de bakermat van snackfabriek Beckers.
  • Het bijgebouw diende ook nog een tijd lang als opslagplaats en snijderij van confectieatelier Decona.


Uiteindelijk werd het gehele pand aan de Groeneweg door Guffens aan de gemeente Deurne verkocht die het vervolgens in 1970 sloopte en de onderliggende grond gebruikte bij de aanleg van de wijk Koolhof.