Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Graan- en meelhandel Schiks

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Magazijn van Graan- en meelhandel Schiks aan de Zeilbergscheweg in Deurne. Foto ter beschikking gesteld door Peter Schiks.
Het bedrijfspand en vrachtwagen, met Toon Vriens ervoor, van Graan- en meelhandel Schiks aan de Zeilbergscheweg in Deurne. Foto ter beschikking gesteld door Peter Schiks

Graan- en meelhandel Schiks was begin 20e eeuw gevestigd in een bijgebouw van Rakels molen aan de Liesselseweg in Deurne.


Eigen bedrijf[bewerken]

Wim Schiks, een zoon van Piet Schiks de oprichter van bakkerij Schiks in Deurne en afkomstig uit een familie die meerdere bakkers heeft voortgebracht, was ook voorbestemd om bakker te worden. Hij was dat ook korte tijd maar voelde zich daarbij niet in zijn element en meer aangetrokken tot de commercie.

Uiteindelijk Startte hij “ Graan- en meelhandel Schiks” dat gevestigd werd in een bijgebouw van Rakels molen aan de Liesselseweg F.50 in Deurne. De zaken gingen goed en Wim ging op zoek naar een nieuw bedrijfspand. Het was Harrie Swinkels die Wim er op wees dat het fabrieksgebouw van de Haspelarij van Carp te koop was. Op 22 januari 1930 kocht Wim het pand van Jacob Arnoud Carp en verhuisde zijn bedrijf naar de toenmalige Zeilbergscheweg.

Inpandige woonruimte[bewerken]

Beheerder van het magazijn en tevens chauffeur / bezorger was Toon Vriens. Hij en zijn gezin waren ook de bewoners van de inpandige woning die zich aan de kop van het lange houten fabrieksgebouw bevond.

Mobilisatatie 1939-1940[bewerken]

Tijdens de Mobilisatie 1939-1940 werd het bedrijfspand door de Nederlandse overheid gevorderd en werden er militairen van het 27e Regiment Infanterie in gelegerd. In de volksmond werd het gebouw toen kazerne De Peelturf genoemd.

Opvolging[bewerken]

Na het overlijden van Wim heeft zoon Peter de Graan- en meelhandel nog enige tijd voortgezet. Anno 2011 is het gebouw nog steeds in eigendom van Peter Schiks, heeft het meerdere verbouwingen ondergaan en fungeert het als een soort bedrijfsverzamelgebouw waar diverse kleinere bedrijven / winkels in gevestigd zijn waaronder zijn eigen bedrijf “Schiks Binnenhuisadviseurs”.