Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Graan- en meelhandel Schiks

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Magazijn van Graan- en meelhandel Schiks aan de Zeilbergscheweg in Deurne.
foto collectie Peter Schiks
Het bedrijfspand en vrachtwagen, met Toon Vriens ervoor, van Graan- en meelhandel Schiks aan de Zeilbergscheweg in Deurne.
foto collectie Peter Schiks

Graan- en meelhandel Schiks was begin 20e eeuw gevestigd in een bijgebouw van Rakels molen aan de Liesselseweg.


Eigen bedrijf[bewerken | brontekst bewerken]

Wim Schiks, een zoon van Piet Schiks, de oprichter van bakkerij Schiks in Deurne en afkomstig uit een familie die meerdere bakkers heeft voortgebracht, was ook voorbestemd om bakker te worden. Hij was dat ook korte tijd maar voelde zich daarbij niet in zijn element en meer aangetrokken tot de commercie.

Uiteindelijk startte hij graan- en meelhandel Schiks, gevestigd in een bijgebouw van Rakels molen aan de Liesselseweg F.50 in Deurne. De zaken gingen goed en Wim ging op zoek naar een nieuw bedrijfspand. Harrie Swinkels wees Wim er op dat het fabrieksgebouw van de haspelarij van Carp te koop was. Op 22 januari 1930 kocht Wim het pand van Jacob Arnoud Carp en verhuisde zijn bedrijf naar de toenmalige Zeilbergscheweg.

Beheerder van het magazijn en tevens chauffeur en bezorger was Toon Vriens. Hij en zijn gezin waren ook de bewoners van de inpandige woning die zich aan de kop van het lange houten fabrieksgebouw bevond.

Mobilisatatie 1939-1940[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Mobilisatie 1939-1940 werd het bedrijfspand door de Nederlandse overheid gevorderd en werden er militairen van het 27e Regiment Infanterie in gelegerd. In de volksmond werd het gebouw toen kazerne De Peelturf genoemd.

Opvolging[bewerken | brontekst bewerken]

Na het overlijden van Wim zette zoon Peter de graan- en meelhandel nog enige tijd voort. Het gebouw onderging daarna meerdere verbouwingen en fungeert tegenwoordig als bedrijfsverzamelgebouw waarin diverse kleinere bedrijven en winkels gevestigd zijn, waaronder Schiks Binnenhuisadviseurs