Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Haspelarij van Carp

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het houten gebouw van de Haspelarij van Carp, later van Graan- en meelhandel Schiks. Op de achtergrond de schoorsteen van Zuivelfabriek Sint Isidorus goed zichtbaar. Foto ter beschikking gesteld door Peter Schiks.

De haspelarij van Carp werd in 1912 gebouwd aan de Zeilbergscheweg.


De firma Carp uit Helmond vroeg op 24 november 1911 vergunning aan bij de gemeente Deurne en Liessel om aan de Zeilbergscheweg (sectie: D nr 1888) in Deurne een fabrieksgebouw te bouwen voor de uitoefening van het bedrijf van garen haspelarij. Op 30 november van dat jaar gaf gemeentearchitect Johan Rooijakkers intern een positief advies af en op 7 december 1911 werd de vergunning reeds afgegeven.

Op 22 november 1911 had de Helmondse textielbaron Jacob Arnaud Carp (Geldrop 16 juni 1871 - Helmond 23 juni 1942) al voor 1200 gulden ruim een halve hectare grond aan de Zeilbergscheweg gekocht van de gepensioneerde bakker Petrus Josephus van de Mortel. Het ministerie van landbouw, nijverheid en handel verleende op 2 april 1912 een vergunning om een stoomketel in de haspelarij te Deurne te gebruiken.

Werktijden[bewerken]

In 1926 stond in de Zuidwillemsvaart het volgende bericht:

Het hoofd van het eerste district der arbeidsinspectie verleent haspelarij van de n.v. Carp’s garenfabriek dat hun arbeiders, ouder dan 16 jaar, 9½ uur per dag mogen werken, maar zaterdags 5½ uur. Dit voor de periode 29-11-1926 t/m 12-2-1927.

Verkoop fabrieksgebouw[bewerken]

Op 22 januari 1930 verkocht Jacob Arnaud Carp als directeur van NV Carp’s Garenfabrieken het fabrieksgebouw en bouwland aan de Deurnese koopman en graanhandelaar Wim Schiks die er zijn Graan- en meelhandel Schiks in vestigde.

Het bedrijfspand van Haspelarij van Carp en later graan- en meelhandel Schiks. Foto's ter beschikking gesteld door Frans en Peter Schiks.

Bron[bewerken]

  • Archief Frans en Peter Schiks