Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Gemeentelijk noodgeld

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
coupure van 1 gulden
coupure van 2,5 gulden
coupure van 10 gulden

Bij gebrek aan echt geld gaf de gemeente Deurne in mei 1940 noodgedwongen voor 15.000 gulden aan noodgeld uit.


Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was de ontreddering groot in Nederland. Niemand wist precies waar hij / zij aan toe was. Voor de 12.717 inwoners van de gemeente Deurne (peiling 1 januari 1940) was het belangrijk dat het vertrouwde plaatselijke bestuur op zijn post zou blijven. Dat de raad en het college van Burgemeester en Wethouders dat ook van plan waren blijkt uit de notulen van hun vergaderingen uit die tijd. Zij bleven hun werk doen ook al vonden de raadsvergaderingen niet meer op geregelde tijden plaats.

Een van de gevolgen van de situatie was dat de gemeente Deurne geen geld meer in kas had om lonen uit te betalen en om andere uitgaven te doen. De invloed van de banken en het automatische betalingsverkeer bestonden toen nog niet.

In de vergadering van de gemeenteraad van 16 mei 1940 kwamen onder andere de distributie, het gemeentelijk noodgeld en de luchtbescherming aan de orde.

Het gemeentebestuur voelde zich gedwongen noodgeld uit te geven. In feite waren het geldbonnen die onder gemeentegarantie gebruikt konden worden. Deze waardepapieren werden voorzien van gemeentestempel en de handtekeningen van burgemeester Lambooij en van secretaris Gijsbers.

De guldenbiljetten werden uitgegeven in coupures van 10, 5, 2,5 en 1 gulden tot het totale bedrag van 15.000,- gulden. Het gemeentebestuur had daarbij de machtiging om zonodig nogmaals over te gaan tot uitgifte van 15.000 gulden.
Het noodgeld kon al snel worden omgeruild tegen de normaal gangbare valuta. Al in de eerste oorlogsmaanden maakte het gemeentebestuur van Deurne bekend dat het noodgeld tot uiterlijk 8 juli 1940 kon worden ingewisseld en dat het daarna zijn waarde verloor.

literatuur[bewerken | brontekst bewerken]