Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Geijserstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Geijserstraat op het bedrijventerrein Kranenmortel verbindt / verbond de Energiestraat met de kruising Ampèrestraat / Voltstraat, is in fasen aangelegd en kennelijk op enig moment weer ingekort.


Eerste deel[bewerken]

Het eerste deel van het tracé was ingetekend in een Advies Openbare Werken nr. 4390 opgemaakt 29 mei 1963. In de notulen van de vergadering van de commissie voor straatnamen, gehouden op 11 november 1963 werd onder andere de straatnaam "Geijzerstraat" als nieuw in te voeren straatnaam voorgesteld voor het tracé Energiestraat - Indumastraat.

Tweede deel[bewerken]

Waarschijnlijk is de straatnaam toen vastgesteld als "Geijserstraat" want in voorstel nr. 151 van 7 september 1973 stellen burgemeester en Wethouders voor om de bestaande Geijserstraat door te trekken tot aan de Wattstraat en dit voorstel werd tijdens de openbare vergadering van de raad op 18 september 1973 onveranderd goedgekeurd.

Derde deel[bewerken]

Kennelijk is er daarna nog een derde, tot nu toe onbekend, besluit geweest want volgens Google Maps werd de straat daarna nog doorgetrokken tot aan de kruising Ampèrestraat - Voltstraat. Vervolgens moet er ook nog een intrekking zijn geweest want volgens het BAG-systeem eindigt de Geijserstraat nu ergens halverwege tussen de Wattstraat en de kruising Ampèrestraat - Voltstraat.

BAG[bewerken]

Bij registratie van de straatnaam in het landelijke BAG-systeem in 2010 werd weliswaar gerefereerd aan de voorlaatste vaststelling maar werd de straatnaam Geijzerstraat, afwijkend van het destijds genomen raadsbesluit, ingevoerd. Het gevolg was dat de feitelijke straatnaam Geijserstraat door deze typo in onbruik geraakte.

Motivatie[bewerken]

De documentatie van de gemeente geeft geen duidelijkheid over de vraag naar wie of wat de Geijserstraat in Deurne is genoemd. Als die vernoemd is naar de op IJsland voorkomende warme springbronnen of naar het gelijknamige waterverwarmingstoestel dat moet het Geiserstraat zijn. Is de straat vernoemd naar Heinrich Geissler, de uitvinder van de zogenaamde Geisslerbuis en daardoor gelieerd aan Watt en Ampère, dan zou het Geisslerstraat moeten zijn. De woorden geijser, geijzer en geyzer komen in de Woordenlijst Nederlandse Taal niet voor.