U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Frans August Marie Janssens (1927-2018)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 30 aug 2020 om 22:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans August Marie Janssens
Frans Janssens huisarts Deurne.jpg
Foto: collectie Huub Borghouts
Persoonsinformatie
Volledige naam Frans August Marie Janssens
Roepnaam Frans
Geboorteplaats Leiden
Geboortedatum 8 december 1927
Overl.plaats Helle (Nuth)
Overl.datum 19 januari 2018
Partner(s) (1) Margaretha Maria Kuyper (1934-2011)
(2) Paula Leclercq
Beroep(en) huisarts

Frans August Marie (Frans) Janssens (1927-2018) was van 1959 tot 1992 bijna 34 jaar lang huisarts in Deurne.


Hij huwde op 31 januari 1959 in Breda met Margaretha Maria (Margriet) Kuyper, (Ginneken 8 juli 1934 - 24 maart 2011), dochter van Herman Willem Kuijper (Teteringen 1897-) en Margaretha Francisca Wilhelmina Mosmans (Venlo 1899-).

Met haar kreeg hij vier kinderen:

  1. Jeroen,
  2. Joost,
  3. Frans-Rutger,
  4. Marjan,

Dit huwelijk werd in de jaren tachtig ontbonden.

Na zijn studie in Utrecht, nam hij de praktijk van dokter Le Lorrain in Sevenum een paar maanden waar. In 1959 vestigde hij zich vervolgens als zelfstandig huisarts aan de Stationsstraat 59 in Deurne. Zijn zwager, apotheker Motké, woonde in Deurne, waar de huisartsen grote praktijken hadden met soms bijna zesduizend patiënten. Hij zag daar mogelijkheden voor een jonge, beginnende arts.

Hij begon op een zolderkamer aan de Stationsstraat 59, onderdeel van het vroegere Landzicht. Hij schroefde een bordje met het opschrift Arts op zijn voordeur en wachtte vervolgens op de komst van de eerste patiënten. In de beginperiode gaf hij ook biologieles aan het nieuw gestarte Pius XII-college, het latere Peellandcollege.

Na een jaar verhuisde dokter Janssens naar de Blasiusstraat 4 in de Zeilberg in het vroegere Huize St. Willibrordus van de zusters Franciscanessen. Daar bouwde hij in alle rust een bloeiende praktijk op. Aanvankelijk hielp hij dokter Mulder in Sint-Jozefsheil in Bakel nog een paar middagen per week.

Al snel groeide de praktijk naar een volwaardige omvang en kon hij zijn tijd fulltime besteden aan zijn patiënten. Hij stopte met zijn lessen aan het Pius XII-college. Hij had vooraf altijd gezegd dat zijn eigen praktijk voorging. Van het Zeilbergse kloostergebouw verhuisden praktijk- en privéwoning in 1974 naar de Wiegershof.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 bij zijn afscheid ontving Frans voor zijn verdiensten in de samenleving een gemeentelijke onderscheiding, bestaande uit de gemeentelijke erepenning in zilver. Hij stopte met zijn praktijk en droeg deze over aan het jonge artsenechtpaar Bierens-Van Cleef.[1]

Na zijn pensionering vestigde hij zich samen met zijn echtgenote in Helle (gemeente Nuth (L)).

In november kwam hij tot ver in zijn tachtigste levensjaar naar Deurne om de griepspuit bij de patiënten in de praktijk van Bierens-Van Cleef te zetten.Hij bleef tot aan zijn overlijden lid van de Lions Club Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Interview in het Helmonds Dagblad 9 januari 1993 Documentatie HKK