U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Blasiusstraat 4

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tekening van Huize St. Willibrordus in Zeilberg (rechts) en de lagere meisjesschool (links). Ter beschikking gesteld door archief van zusters Franciscanessen in Veghel.
Pastoor Piggen viert zijn zilveren priesterfeest in juli 1930. De foto is genomen voor Huize St. Willibrordus aan de Blasiusstraat 4 in Zeilberg klik op het icoontje voor meer informatie.

Het adres Blasiusstraat 4 bevindt zich aan de zuidelijke zijde van de Blasiusstraat, onderdeel uitmakend van het voormalig parochiële centrum van Zeilberg, het voormalige Huize St. Willibrordus, tot 1960 in gebruik door Zusters Franciscanessen uit Veghel.


Voorgeschiedenis van het perceel[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste te achterhalen eigenaar was Willem van Gogh. Zijn erfgenamen bezaten in 1832 bij de stichting van het kadaster het perceel met het kadastrale nummer sectie D 907. Zijn jongste zoon Pieter werd de nieuwe eigenaar van de akker.

Het weiland kwam door vererving terecht bij de vier kinderen van zijn dochter Maria van Gog, gehuwd met Daniel van Lierop. In een openbare veiling van hun onroerende goederen op 28 mei 1890 voor notaris Van Riet werden tientallen percelen te koop aangeboden, waaronder het bouwland genaamd De Hooge Dries, kadastraal D 907, groot 47 are en 90 centiare, te aanvaarden half maart 1890. Bij de finale verkoop op 11 juni 1890 in de herberg van Pieter Truijen, bekend als De Zwaan te Deurne aan de Markt, werd het perceel voor 181 gulden verkocht aan Deurnese landbouwer Francis Munsters.

Het perceel D 907 ging later weer over op zijn zoon Hendrik.

In 1912 verkocht Hendrik het perceel D 907 aan de parochie Deurne die daar een nieuwe parochie wilde stichten. Het perceel, naast De Hooge Dries, De Kamp genoemd, werd samengevoegd met perceel D 1280 en een ander perceel, en zo ontstond ruimte voor de vestiging van het geestelijk centrum van de Zeilberg. Op het oude perceel D 907 werd de lagere meisjesschool van Zeilberg en Huize Sint-Willibrordus voor de zusters Franciscanessen gebouwd. Op het oude perceel D 1280 (eerder was het groter, D 906) kwamen de kerk, de pastorie en het kerkhof. Dit grote perceel de kadastrale sectienummers D 1940 en D 1941.

Chronologische volgorde van bewoning[bewerken | brontekst bewerken]

Na het vertrek van huisarts Frans Janssens werden op de bovenverdieping een of meerder kamers door de opvolgende hoofdbewoners verhuurd.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Archief Hans Wellink
  • Archief Luuk Keunen