Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Feest bij gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix in 1938

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De brandweer van Deurne tijdens de feestelijke optocht bij de geboorte van prinses Beatrix
De dames op deze praalwagen verkochten tijdens de optocht beschuiten met muisjes
Rijvereniging Rust Roest was ook aanwezig bij de optocht

Net als in elk dorp en stad in Nederland werd er ook in Deurne feest gevierd bij de geboorte van prinses Beatrix


In een brief aan de verenigingen, corporaties en organisaties van Deurne, Zeilberg en Sint-Jozefparochie schreef de Oranjevereniging in Deurne op 22 december 1937:

" .... om de a.s. blijde gebeurtenis in het Prinselijk gezin niet onopgemerkt te mogen laten voorbij gaan. Daarom wendt zij zich hiermede tot U, teneinde Uw medewerking in te roepen voor de feestelijke viering van dat heugelijke gebeuren."

en verder

"Het ligt in de bedoeling om op den dag zelf alleen op bescheiden wijze aan de algemeene vreugde uiting te geven, daar voor viering op grootere schaal de voorbereiding te moeilijk is. Op een nader door ons te bepalen dag zal de viering van dit geboortefeest op uitvoeriger wijze plaats vinden en daarbij zou ook Uw medewerking ten zeerste op prijs worden gesteld."

Op 30 december volgde een 2e brief met onder andere:

"De Gemeenteraad heeft zich niet onbetuigd gelaten en heeft een flink bedrag uitgetrokken voor deze feestviering, hoofdzakelijk bestemd voor de kindertraktatie en kinderfeesten."

en verder

"De Oranjevereeniging zal bij deze gelegenheid geen collecte houden voor de bestrijding der kosten, doch doet een beroep op uwe welwillendheid en onmisbare medewerking om deze openbare feesten, waarvan groot en klein, rijk of arm, kan genieten, te doen slagen."

Op 31 januari 1938 werd kroonprinses Beatrix geboren. Op die dag marcheerde de harmonie in de voormiddag musicerend door de straten van Deurne. Vanwege de vrieskou moest men daar na enige tijd mee stoppen omdat sommige muziekinstrumenten bevroren raakte.

In de avonduren sprak burgemeester Van Beek, vanaf het balkon van het gemeentehuis, de menigte die op de Markt samengestroomd was, toe.

Enkele dagen later werd er feest gevierd in Deurne met onder andere een historische optocht door de straten van Deurne.