U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Deurnes Mannenkoor (1926-1946)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestuur en nagenoeg alle leden van het DMK kwamen op maandag 8 oktober 1945 in Café De Unie in vergadering bij elkaar en dat resulteerde in deze advertentie in de Deurnesche Courant van vrijdag 12 oktober 1945.

Het Deurnes Mannenkoor (DMK) bestond al in 1926 maar veranderde eind 1945 begin 1946 haar naam in “Deurnes Gemengd Koor”.


De gemeente Deurne kende in 1926 haar eerste Deurnes Mannenkoor. Pieter van Nunen wilde in die tijd een dubbelmannenkwartet oprichten maar de belangstelling hiervoor was dermate groot dat er al op 30 januari een mannenkoor werd opgericht onder de naam Deurnes Mannenkoor. De eerste voorzitter was Gérard Hartjens.

Het koor gaf apart uitvoeringen voor vrouwen en voor mannen, want gemengd publiek was in die tijd uit den boze. Rond 1934 kwam het koor in een dip te zitten, er werden geen concerten meer gegeven en leden haakten af. Maar een kluit van mannen hield standvastig vol. Het duurde tot 1946 voor dat er vrouwen mochten aansluiten in het koor. De katholieke kerk was tot dan absoluut niet gecharmeerd van gemengde verenigingen. In die tijd veranderde het koor haar naam in "Deurnes Gemengd Koor". Tijdens de wederopbouw, in de periode na de Tweede Wereldoorlog, maakte het koor onder de nieuwe naam een goede doorstart. De naam Deurnes Mannenkoor was niet meer. Enkele leden haakten overigens toen het koor gemengd werd; onder meer Hannes Keunen, hieronder op de foto nog te zien, hield het toen voor gezien.

Het Deurnese Mannenkoor op stap in Valkenburg, 1928. Foto ter beschikking gesteld door familie Janssen

Begin jaren 70 van de 20e eeuw was er in de Sint-Jozefparochie iets aan het ontluiken. Het Knapen-herenkoor Deurne ‘67 onder bezielende leiding van Wim Boerekamp, ging min of meer ten onder aan het eigen succes. Dit moment was tegelijkertijd het startsein om een heus mannenkoor op te richten. Uit heren van voornoemd koor en vanuit het Kerkkoor Sint Jozef werd in 1976 het nieuwe Deurnes Mannenkoor gesmeed.