U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

De Wit's Dekenindustrie Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reclamefoto van N.V. de Wit's Dekenindustrie uit 1926.

De Wit's Dekenindustrie Deurne was de benaming van een dekenfabriek aan de Sint Jozefstraat in Deurne.


Peter de Wit was actief in de reeds bestaande firma Leijten, Kluskens & Cie, die in 1855 was opgericht. In 1887 begon hij voor zichzelf een textielfabriek. In 1896 nam zoon Piet de Wit het bedrijf over, maar in 1900 ging dit failliet. Vervolgens startte hij een dekenfabriek die snel groeide.

In 1920 kwam er ook een vestiging van deze fabriek in de Sint-Jozefparochie. Door Piets extravagante levensstijl ging deze fabriek in 1925 eveneens failliet.

De fabriek maakte in 1926 een doorstart als NV De Wit's Dekenindustrie. Ten gevolge van de crisis moest de vestiging in Deurne, samen met die in Geldrop, Gemert en Asten, op 24 augustus 1926 de deuren sluiten waardoor in totaal ongeveer tweeduizend arbeiders werkeloos werden. Korte tijd daarna werd er een succesvolle doorstart gemaakt.

Op 13 oktober 1938 brandde een groot deel van het fabriek af.

Het personeel van de gezamenlijke vestigingen van HTM en De Wit had haar eigen personeelsvereniging onder de naam HTMS (Hechte Trouw maakt Sterk) en was bijzonder actief op sportief en cultureel terrein.

De vestiging in Deurne had vanaf 1942 ook een eigen ontspanningsgebouw, wandelclub, damvereniging en toneelvereniging. Van dat gebouw maakten niet alleen de verschillende sporttakken van de personeelsvereniging maar ook veel andere verenigingen in de Sint-Jozefparochie gebruik.

Later fuseerde de fabriek met HTM uit Helmond en ging verder onder de naam Hatéma.

De totale dekenproductie van Hatéma was in 1967 geheel geconcentreerd in het Hatéma-bedrijf te Deurne.

In 1969 fuseerde Hatéma met Texoprint. Deze firma ging in 1972 Gamma Holding heten. Daarna werd de productie in de Hatéma-fabrieken geleidelijk gestaakt.


Bronnen, noten en/of referenties