U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Wandelclub De Wit's Dekenindustrie Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vóór de Tweede Wereldoorlog werden er in de regio Eindhoven-Helmond veel bedrijfssportverenigingen opgericht, Wandelclub De Wit’s Dekenindustrie in Deurne was er eentje van.


In 1938 nam een groep medewerkers van de weverij in Deurne deel aan een Rode Kruis wandeltocht in Helmond. Deze eerste wandeltocht was zo goed bevallen dat men een vereniging oprichtte en door het bedrijf geüniformeerd werd. Als clubkleding koos men een bruine broek en een kanariegeel shirt. Ook andere afdelingen van De Wit's Textiel in Helmond en Geldrop hadden weldra een eigen wandelclub opgericht.

Bij een wandeltocht van het Rode Kruis afdeling Eindhoven werd er gestart met een groep dames en heren van alle drie de afdelingen van het bedrijf, in totaal 160 wandelaars. Allen in geel en bruin, met een trotse directeur Van der Lande langs de weg.

In de oorlogstijd is hun thuisbasis, het De Wit Ontspanningsgebouw, totaal vernield. Ook de wandelsportclub is toen ter ziele gegaan vanwege het gevaar en na de oorlog is deze sport niet meer op het pijl van voor de oorlog terug kunnen komen.