U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Brand van 13 oktober 1938

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze foto verscheen in De Zuidwillemsvaart van 14 oktober 1938.
Ook deze foto verscheen in oktober 1938 in meerdere kranten.

De brand van 13 oktober 1938 legde een deel van de N.V. De Wit's Dekenindustrie Deurne in de Sint-Jozefparochie in de as.

De brand ontstond 's nachts om half een en was vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting. De Zuidwillemsvaart van die dag gaf het volgende verslag:

Nachtelijke fabrieksbrand te Deurne.
Gedeelte van het bedrijf der N.V. De Wit's Dekenindustrie verwoest.
In den afgeloopen nacht omstreeks half een is brand uitgebroken in de fabriek der N.V. De Wit's Dekenindustrie in de St. Josephparochie te Deurne. Het oude gedeelte der fabriek, waarin de zgn. voorbereidingsafdeeling en het kantoor waren ondergebracht, is grootendeels verwoest. Het bedrijf, waarin circa 300 arbeiders(sters) werkzaam zijn, zal tijdelijk stagnatie ondervinden. In de fabriek der N.V. De Wit's Dekenindustrie in de St. Josephparochie te Deurne wordt momenteel in twee ploegen gewerkt. Terwijl de tweede ploeg nog aan het werk was, te ongeveer half een in den afgeloopen nacht, is in het oude gedeelte der fabriek, in de zgn. voorbereidingsafdeling, brand uitgebroken. Het vuur greep zoo snel om zich heen, dat aan blusschen door het eigen personeel niet te denken viel. Onmiddellijk werd de Deurnesche Vrijwillige Brandweer gealarmeerd, die spoedig met de motorspuit arriveerde. De brand woedde toen reeds zoo hevig, dat men voor een zeer zware taak stond. Groote vlammen sloegen door het dak van de voorbereidingsafdeeling en van het kantoor naar buiten en laaiden hoog op in den nachtelijken hemel. De brandweer pakte echter resoluut het zware werk aan. De motorspuit werd aangesloten op een put bij den heer Jegerings en met alle macht werd de strijd tegen de vuurzee aangebonden. Het blusschingswerk werd ten zeerste bemoeilijkt door den zwaren rook, die in de fabriek hing. Omstreeks 3 uur meende de brandweer et in geslaagd te zijn den brand te hebben bedwongen. Het gevaar voor uitbreiding naar het nieuwe fabrieksgedeelte was geweken. De motorspuit rukte in, terwijl wachten achterbleven. Op verschillende plaatsen in de fabriek, vooral in de garens, bleef het vuur echter nog voortsmeulen. Personeel van de fabriek trachtte aanvankelijk dit smeulende vuur met emmers water te dooven. Daar dit echter geen resultaat had en opnieuw de vlammen oplaaiden, werd de Deurnesche Brandweer opnieuw ontboden. Om 6 uur in den morgen trok de motorspuit weer naar het fabriekscomplex om het blusschingswerk te hervatten. Om 8 uur hedenmorgen was het vuur gebluscht en verder brandgevaar definitief geweken.
Eerst hedenmorgen zag men hoe het vuur had huis gehouden. In het oude fabrieksgedeelte zijn groote verwoestingen aangericht. De voorbereidings-afdeeling en het kantoor brandden grootendeels uit. Het dak dezer afdeelingen stortte in. Vele belangrijke bescheiden van het kantoor gingen verloren. Slechts een klein gedeelte van den kantoor-inventaris kon worden gered. Vele machines werden door het vuur en door waterschade totaal onbruikbaar. In de nieuwe afdeeling is vooral veel waterschade aangericht. De voorraad grondstoffen heeft niet zooveel geleden als men aanvankelijk verwachtte. Toch is de schade buitengewoon groot. Men kan ze echter nog niet schatten. Het bedrijf is naar men aanneemt op beurspolis verzekerd. De fabriek is voorloopig stopgezet. Hierdoor zijn ongeveer 300 arbeiders gedupeerd. Omtrent de oorzaak tast men nog in het duister. Men vermoedt wel, dat kortsluiting de oorzaak is geweest, doch dit staat nog niet heelemaal vast en blijft nog een vermoeden. Toen de brand circa half een uitbrak werkte de fabriek volop met de nachtploeg. De Deurnesche fabriek is de zgn. voorwarenfabriek van het bedrijf te Helmond. Eenige stagnatie in enkele afdeelingen van de fabriek te Helmond is dan ook het gevolg. De afdeelingen wollen dekens, stoffen, pluche en tapijten kunnen echter gewoon doorwerken. De fabriek te Deurne zal enkele weken geheel stopgezet moeten worden. In de fabriek te Deurne werd den laatsten tijd zeer druk gewerkt. Men werkte in 2 ploegen en had nog orders voor een half jaar. De directie van de N. V. De Wit's Deken Industrie is vol lof over het optreden van de Deurnesche Vrijwillige Brandweer. Zonder het harde werken dezer brandweer was zeer zeker de geheele fabriek in vlammen opgegaan. Onmiddellijk is hedenmorgen door enkele chefs van het bedrijf een uitgebreid onderzoek naar de situatie, welke is ontstaan, ingesteld. Definitieve mededeelingen kunnen nog niet worden gedaan. Ook wethouder Wijnen bezocht hedenmorgen de uitgebreide afdeelingen. Inzake duur en omvang der stagnatie valt momenteel nog niets met zekerheid te zeggen. De N.V. De Wit's Dekenindustrie is tegen bedrijfsschade verzekerd.[1]
Bronnen, noten en/of referenties