Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Christiaan Leonhardi

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christiaan Leonhardi
Persoonsinformatie
Volledige naam Christiaan Leonhardi
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 1 augustus 1809
Partner(s) Catharina Höhlin (rond 1752-1833)
Beroep(en) kolonel, majoor
Op deze militaire kaart van Tranchot circa 1803 wordt het huis van kolonel Leonhardi met naamaanduiding weergegeven.

Christiaan Leonhardi (-1809) was militair en woonde vanaf 1779 tot zijn overlijden in Deurne.

Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Leonhardi was kolonel en later majoor bij het regiment van de prins van Waldeck.

Hij was gehuwd met Catharina Höhlin, (Arolsen (D) rond 1752 - Deurne 18 april 1833), dochter van Johan Hendrik Höhlin en Annetta Heck.

Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

  1. Carolina, (Deurne 19 september 1779 - Deurne 9 december 1831). Zij huwde met de Deurnese notaris en burgemeester Gerrit van Riet.
  2. Frederica, (Deurne 27 juli 1783).
  3. George Christian, (Deurne 24 juni 1787 - Bergen op Zoom 9 mei 1857). Hij huwde met Maria Sophia Delloge (1806-1855).
  4. Lodewijk, (Deurne 20 september 1789)

Woning[bewerken | brontekst bewerken]

Leonhardi woonde aanvankelijk in het huis Martinetstraat 32-34, eigendom van de Deurnese secretaris Albertus Adrianus van Noort (1744-1799). In 1789 kocht hij in flinke lap grond in de Helleman en bouwde daarop zijn nieuwe huis op de hoek Helmondseweg-Heuvelstraat, op het huidige adres Heuvelstraat 29.

Plundering wijnkelder[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 maart 1793 kwamen een aantal franse soldaten aan zijn huis met de bedoeling hem te arresteren. Toen de huishoudster meedeelde dat hij niet thuis was, werd het hele huis en de stroschuur doorzocht. Toen inderdaad bleek hij niet thuis was, plunderden zij de wijnkelder. De Deurnese chirurgijn Hendrik Bolsius, die de soldaten als tolk begeleidde, werd later van medeplichtigheid beschuldigd.

Jachtincidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Leonhardi was een groot jachtliefhebber en pachtte regelmatig jachtterreinen in Deurne.

Op 11 december 1797 gebeurde er een vreselijk incident bij de woning van Leonardi. Enkele Deurnenaren hadden een weddenschap afgesloten over het door een hoed kunnen schieten en waren daarvoor samengekomen op het veld bij Leonhardi. Op een gegeven moment kwam een kind van Leonhardi aandragen met het geladen jachtgeweer van zijn vader. Toen die het geweer wilde overhandigen aan Albertus Gerardus Groeneman ging het plotseling af. Daarbij werd de naast hen staande Johannes Munsters (1764-1797) in de hartstreek geraakt en stierf onmiddellijk.

Een ander jachtincident, waarbij eveneens een zoon van Christiaan Leonhardi, mogelijk dezelfde, een hoofdrol speelde, vond 18 jaar later plaats op 23 december 1815 in de Helleman. Het had gesneeuwd en men vermoedde dat die avond stropers op konijnenjacht zouden gaan. De veldwachter stelde zich daarom 's avonds, samen met Christiaan Leonhardi junior en Leonard Jozef Corman, verdekt op om de stropers op heterdaad te kunnen betrappen. Rond 11 uur hadden ze succes maar de twee stropers namen de benen. Leonhardi schoot op een van hen en raakte daarbij Pieter Jan Adriaans, die daarbij levensgevaarlijk gewond werd maar wel genas. Later zou Leonhardi verklaren dat hij stuikelde en dat daarbij zijn geweer per ongeluk afging.