U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Brouwhuisweg: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
(opmaak met kopjes niet fraai)
Regel 2: Regel 2:




''Brouwhuisweg'' is tevens de vroegere naam van de huidige [[Heitveldweg]], een bospad parallel aan de huidige Brouwhuisweg. Dit bospad liep tot omstreeks 2005 als verharde weg door tot aan de [[Kloostereindweg]]. Omstreeks 1967 ging de naam over van de ene op de andere route, beide de verbinding tussen [[Vlierden]] en [[Brouwhuis]]. Alleen het stuk tussen de oostelijke bosrand en de kom van Vlierden is sinds 1955 onveranderd Brouwhuisweg blijven heten.
De huidige Brouwhuisweg verbindt de kom van Vlierden met de weg [[Bij Oostappen]]. Een weg in deze vorm met deze naam bestaat pas sinds circa 1967. ''Brouwhuisweg'' was daarvóór de naam van de latere [[Heitveldweg]], deels verharde weg en deels bospad, tussen de [[Kloostereindweg]] en de oostelijke bosrand nabij [[Vlierden]].  
 
=== Brouwhuisweg (1955-1967) ===


In het kader van de [[Huisnummering 1950-1955|nieuwe huisnummering]] werd de straatnaam ''Brouwhuisweg'' per 1 januari 1955 ingevoerd. De weg verbond toen de kom van Vlierden met de [[2e Heibloemweg]], de latere Kloostereindweg. Het westelijke verlengde van de weg, tot aan de [[Aa]], droeg vanaf 1955 de naam  [[Heitveldweg]].  
In het kader van de [[Huisnummering 1950-1955|nieuwe huisnummering]] werd de straatnaam ''Brouwhuisweg'' per 1 januari 1955 ingevoerd. De weg verbond toen de kom van Vlierden met de [[2e Heibloemweg]], de latere Kloostereindweg. Het westelijke verlengde van de weg, tot aan de [[Aa]], droeg vanaf 1955 de naam  [[Heitveldweg]].  


=== Brouwhuisweg (1967-heden) ===
Bij de aanleg van de ongelijkvloerse kruising over de N279, omstreeks 1967, werd tussen de oostelijke bosrand nabij Vlierden en het adres Brouwhuisweg 51 een nieuwe weg aangelegd. Van oost naar west betekende dat het volgende:
 
* Tussen de kom van Vlierden en de oostelijke bosrand bleef de oude weg bestaan en bleef ook de naam Brouwhuisweg behouden;
Bij de aanleg van de ongelijkvloerse kruising over de N279 werd tussen de kom van Vlierden en het adres Brouwhuisweg 51 een nieuwe weg aangelegd. Tussen de kom van Vlierden en de bosrand bleef de oude weg bestaan. Vanaf de bosrand werd een nieuwe weg aangelegd, parallel aan de oude Brouwhuisweg, maar iets zuidelijker. Deze nieuwe weg kreeg een viaduct over de S24 en sloot iets westelijker op de oude Waterstraat aan. De nieuwe weg kreeg, inclusief het verlengde tot aan [[Bij Oostappen]] dat tot dan toe [[Waterstraat]] heette, de naam Brouwhuisweg. De oude Brouwhuisweg, het zandpad door het bos en het verlengde daarvan op de [[Achterste Beersdonk]], werd hernoemd in [[Heitveldweg]]. Deze naam was afkomstig van een weggetje ten westen van de 2e Heibloemweg, en werd dus ook ook van toepassing op het oostelijke verlengde daarvan.  
* Vanaf de oostelijke bosrand werd een nieuwe weg aangelegd, parallel aan de oude Brouwhuisweg, maar iets zuidelijker. Deze nieuwe weg kreeg een viaduct over de S24 en sloot iets westelijker op de oude Waterstraat aan. De nieuwe weg kreeg de naam Brouwhuisweg. Ook het doodlopende stukje Waterstraat tussen de nieuwe aantakking en de S24 werd vanaf nu Brouwhuisweg genoemd.
* Het gedeelte van de voormalige [[Waterstraat]] tussen de aantakking van de nieuwe Brouwhuisweg tot aan de kruising met Bij Oostappen werd vanaf nu ook Brouwhuisweg genoemd. Daarmee bestond de nieuwe Brouwhuisweg feitelijk uit een stukje oude Brouwhuisweg in het oosten, een nieuw aangelegd middengedeelte met viaduct en een westelijk deel dat voorheen onderdeel vormde van de Waterstraat.


Sinds 1967 liggen de nieuwe Brouwhuisweg (deels reeds bestaand als Brouwhuisweg, deels nieuw aangelegd, deels voormalige Waterstraat) en de oude Brouwhuisweg (sindsdien Heitveldweg geheten en deels inmiddels opgeheven) parallel aan elkaar.
Het gedeelte van de oude Brouwhuisweg in het bos en het verlengde daarvan op de [[Achterste Beersdonk]] werden hernoemd in [[Heitveldweg]]. Deze naam was afkomstig van een weggetje ten westen van de 2e Heibloemweg, en werd dus ook ook van toepassing op het oostelijke verlengde daarvan. Daardoor liggen sinds 1967 de nieuwe Brouwhuisweg en de oude Brouwhuisweg grotendeels parallel aan elkaar.


[[Categorie:Straat|Brouwhuisweg]]
[[Categorie:Straat|Brouwhuisweg]]

Versie van 10 jun 2015 09:18

De Brouwhuisweg is een weg in Vlierden.


De huidige Brouwhuisweg verbindt de kom van Vlierden met de weg Bij Oostappen. Een weg in deze vorm met deze naam bestaat pas sinds circa 1967. Brouwhuisweg was daarvóór de naam van de latere Heitveldweg, deels verharde weg en deels bospad, tussen de Kloostereindweg en de oostelijke bosrand nabij Vlierden.

In het kader van de nieuwe huisnummering werd de straatnaam Brouwhuisweg per 1 januari 1955 ingevoerd. De weg verbond toen de kom van Vlierden met de 2e Heibloemweg, de latere Kloostereindweg. Het westelijke verlengde van de weg, tot aan de Aa, droeg vanaf 1955 de naam Heitveldweg.

Bij de aanleg van de ongelijkvloerse kruising over de N279, omstreeks 1967, werd tussen de oostelijke bosrand nabij Vlierden en het adres Brouwhuisweg 51 een nieuwe weg aangelegd. Van oost naar west betekende dat het volgende:

  • Tussen de kom van Vlierden en de oostelijke bosrand bleef de oude weg bestaan en bleef ook de naam Brouwhuisweg behouden;
  • Vanaf de oostelijke bosrand werd een nieuwe weg aangelegd, parallel aan de oude Brouwhuisweg, maar iets zuidelijker. Deze nieuwe weg kreeg een viaduct over de S24 en sloot iets westelijker op de oude Waterstraat aan. De nieuwe weg kreeg de naam Brouwhuisweg. Ook het doodlopende stukje Waterstraat tussen de nieuwe aantakking en de S24 werd vanaf nu Brouwhuisweg genoemd.
  • Het gedeelte van de voormalige Waterstraat tussen de aantakking van de nieuwe Brouwhuisweg tot aan de kruising met Bij Oostappen werd vanaf nu ook Brouwhuisweg genoemd. Daarmee bestond de nieuwe Brouwhuisweg feitelijk uit een stukje oude Brouwhuisweg in het oosten, een nieuw aangelegd middengedeelte met viaduct en een westelijk deel dat voorheen onderdeel vormde van de Waterstraat.

Het gedeelte van de oude Brouwhuisweg in het bos en het verlengde daarvan op de Achterste Beersdonk werden hernoemd in Heitveldweg. Deze naam was afkomstig van een weggetje ten westen van de 2e Heibloemweg, en werd dus ook ook van toepassing op het oostelijke verlengde daarvan. Daardoor liggen sinds 1967 de nieuwe Brouwhuisweg en de oude Brouwhuisweg grotendeels parallel aan elkaar.