Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Oude Liesselseweg 30

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Boterfabriek Het Derp)
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalige roomboterfabriek "Het Derp"
00.306.jpg
Links huisnummer 30, rechts huisnummer 28
Locatie Oude Liesselseweg 28-30, Deurne
Gebruik Als woonhuis
Start bouw 1885
Monument status Gemeentelijk monument
Bouwpartners
Eigenaar Jan en Noortje Heesmans

Roomboterfabriek Het Derp, dat gevestigd was aan het huidige adres Oude Liesselseweg 30, werd opgericht op 2 november 1893.


Achter huisnummer dertig gaat een monumentaal woonhuis schuil. Het werd omstreeks 1885 gebouwd en deed dienst als roomboterfabriekje. Het heeft oorspronkelijke schuifvensters met roedenverdeling en een zijgevel met gesmede gevelankers. Het pand is aangewezen als gemeentelijk monument met als motivering Industrieel-archeologisch belangrijk, architectonisch van belang vanwege de bouwstijl.

Het was een van de vele boterfabrieken in het Deurne van rond 1900. De voormalige boterfabriek is vastgebouwd aan een ander gemeentelijk monument (met trapgevel) dat gevestigd is op het huidige adres met huisnummer 32[1].

Om een indruk te krijgen: volgens opgave van de gemeente Deurne en Liessel werd er in 1902 door boterfabriek Het Derp, onder leiding van Leonardus van den Eijnden (1846-1921), 639380 kg melk tot boter verwerkt. Die melk was afkomstig van 79 boeren met in totaal 325 koeien. Het eindproduct, de boter, ging naar de botermijn Eindhoven.

In 1926 kocht Petrus (Piet) Heesmans, Deurne 9 januari 1897 - Deurne 20 februari 1981, het boterfabriekje. Als boterfabriek was het pand één grote ruimte. Piet Heesmans verbouwde het pand tot twee woningen. Zijn zoon Jan woonde op huisnummer 30 en zelf woonde Piet op huisnummer 28.

Per 22 september 1972 huurde neef Jan Heesmans en zijn vrouw Noortje het huis op huisnummer 30. Toen ze de sleutel kregen stond in de achtertuin, vlak achter het bakhuisje, nog een authentiek “privaat”. Per 28 mei 1975 werden ze eigenaar van het hele pand en namen ze de verbouwing ter hand. Piet Heesmans bleef tot aan zijn overlijden in 1981 op huisnummer 28 wonen. Daarna begon het écht grote werk pas. Terwijl ze op huisnummer 30 bleven wonen werd de voormalige woning van oom Piet grondig verbouwd. In die ruimte verscheen onder meer de keuken. Later kwam de doorbraak naar huisnummer 30 en was er weer sprake van een enkele woning. Een voordeur werd vervangen door een raam waarbij huisnummer 28 kwam te vervallen. Het terrein werd aan de achterkant ontsloten via een naamloos landweggetje dat achterlangs liep.

Het privaat in de achtertuin is verdwenen. De kelder is nog het meest authentiek gebleven, compleet met troggewelven (bogen) en plavuizen vloer. De gemetselde bakken waar de kruiken in het water werden gezet om de rómme (melk) koel te houden, zijn er nog steeds.

De Deurnese boterfabrieken hadden eind 19e eeuw een groot aandeel in de oprichting van de Boerenbond Deurne. Namens roomboterfabriek Het Derp maakte L. van den Eijnden op 15 juni 1896 deel uit van het oprichtingsbestuur.

Bron[bewerken]

Archief Jan en Noortje Heesmans.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In tegenstelling tot elders in publicaties gesuggereerd is het monument op huisnummer 32 nooit onderdeel geweest van de voormalige roomboterfabriek!DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Boterfabriek Het Derp
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De voormalige dubbelwoning Oude Liesselseweg 30 was vroeger in gebruik als een van de vele Deurnese boterfabriekjes. Deze 'boterfabriek Het Derp' werd opgericht op 2 november 1893. Het was het begin van een coöperatieve samenwerking van de Deurnese boeren, die de landbouw hier tot bloei bracht. In een van de huisjes is de gewelfde kelder, waarin de boter koel werd gehouden, nog aanwezig. Het pand is een gemeentelijk monument.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Boterfabriekje Het Derp Oude Liesselseweg 30-32 P1070205 LR.JPG
Getoond plaatje Boterfabriekje Het Derp Oude Liesselseweg 30-32 P1070205 LR.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.459128°, 5.795298°
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.