U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Antonius Josephus Elisabeth Mutsaers (1933)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Josephus Elisabeth Mutsaers
Mutsaers1.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Josephus Elisabeth Mutsaers
Roepnaam Teun
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 1 december 1933
Partner(s) Maria Gertruda Gerarda Gijsen (1935-2007)
Beroep(en) vinoloog
Stamboom.png Mutsaers
Teun, vijfde van links, als lid van de "knotsploeg" van gymnastiekvereniging KDO in augustus 1943.
Rechts keeper Teun Mutsaers van Willem II in actie tijdens de wedstrijd Excelsior-Willem II op 18 oktober 1953.
Teun kampioen met het eerste elftal van SV Deurne in 1957.
Teun Mutsaers bij de onthulling van het duo-beeld van de heer en mevrouw Van Doorne op zaterdag 18 augustus 2007.

Antonius Josephus Elisabeth (Teun) Mutsaers (1933) is in Deurne vooral bekend als voetballer van SV Deurne en als een zeer betrokken gemeenschapsmens.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Teun is een zoon van Jacobus Franciscus (Sjaak) Mutsaers (1901-1972) en Antonia Elisabeth Maria Tielens (1904-1980).

Hij huwde met Maria Gertruda Gerarda (Truus) Gijsen, (Horst-America 22 december 1935 - Venray 26 oktober 2007), zus van Matern Gijsen.

Hij groeide op aan de Stationsstraat en bezocht de lagere jongensschool aan de Visser. Tijdens de oorlogsjaren was Teun lid van gymnastiekvereniging KDO waar hij aan zijn lichamelijke motoriek werkte. In september 1945 ging hij naar instituut huize Ruwenberg te Sint-Michielsgestel, de handelsschool van de fraters van Tilburg. Daar kon hij, naast de studie, diverse takken van sport zoals atletiek, vooral duurloop, hoog- en verspringen, tafeltennis, hockey en voetbal beoefenen.

Voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

DOS[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vader was voorzitter van voetbalvereniging DOS en diverse ooms van vaders- en moederskant voetbalden bij die vereniging. Hij maakte op negenjarige leeftijd de fusie tussen DOS en Deurania en het ontstaan van SV Deurne mee.

SV Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studietijd meldde hij zich in augustus 1950 aan als lid van SV Deurne. Het eerste jaar speelde hij in de A-jeugd als rechtshalf, soms rechtsbinnen. Tijdens zijn eerste seizoen werd hij in het voorjaar van 1951 gevraagd of hij in het derde elftal wilde keepen. Twee weken later mocht hij, wegens blessures en militaire dienstplicht van Georges van Beurden, met het tweede elftal meespelen. De week daarop debuteerde hij in Deurne 1 omdat Frans van de Kerkhof (Frans den Teuws) in Geldrop een zware blessure had opgelopen. Het betrof een uitwedstrijd tegen B.S.V. uit Budel, op dat moment koploper vóór SV Deurne, in de derde klasse A. Ondanks een 7-0 nederlaag meenden de kenners en de kranten dat hij, als 17-jarige met een lengte van 1,92 meter, een geweldige wedstrijd had gespeeld. Dit was het begin van zijn keepersloopbaan. In de seizoenen 1951-1952 en 1952-1953 was hij een vaste keuze voor het eerste elftal.

Willem II[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 1953 informeerde landskampioen Willem II bij zijn ouders of hij een proeftraining wilde doen bij dr. František Fadrhonc in Tilburg. Na vriendschappelijke wedstrijden bij N.A.G., B.V.V. en D.H.C. speelde hij zijn eerste competitiewedstrijd voor Willem II in oktober 1953. Nog zes wedstrijden speelde hij in de basis. In de wedstrijd tegen D.O.S. uit Utrecht in stadion Galgenwaard raakte hij ernstig geblesseerd aan zijn scheenbeen. De genezing nam nogal wat tijd in beslag. Ondertussen was hij als dienstplichtig militair overgeplaatst naar 't Harde bij Zwolle. Zijn vaste plaats in het eerste elftal raakte hij kwijt en werd reserve en keeper van het tweede. Tijdens het seizoen 1955-'56 keerde hij in het voorjaar bij SV Deurne terug.

Na zijn huwelijk verhuisde hij in november 1960 in verband met zijn werk naar Tilburg. Trainen was toen niet altijd mogelijk. Fer Groen werd toen zijn opvolger in het vaandelteam en Teun ging daarna in het tweede elftal spelen. In 1962 en 1963 werd dit elftal onder de bezielende leiding van Toontje Manders van tabakszaak De Sportvriend kampioen en promoveerde beide keren. Deurne 2 was Reserve 3e klasse! In december 1963, toen hij 30 jaar werd, ging hij weer bij Willem Il voetballen, maar nu bij de veteranen.

Maatschappelijke functies[bewerken | brontekst bewerken]

 • Voorzitter van de stichting Maria-Vredeskapel tot 2014.
 • Medeoprichter en voorzitter van de Vriendenkring Ons Deurne
 • Vanaf 2003 voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen KBO-Deurne-Centrum en lid van het Centraal Overleg van de KBO
 • Medeoprichter en vicevoorzitter van de Stichting Sint Nicolaas Gilde.
 • Lid van de lectorengroep en het orgelcomité van de Lucia Kerk in Mierlo.
 • Vanaf 1997 lid van de lectorengroep en de acolietengroep in de oude parochie van Deurne.
 • Hij was cursusleider (wijncursus) van de Volksuniversiteit Helmond.
 • Voorzitter van het bestuur van "Badmintonvereniging Shuut Vooruut".
 • Vrijwilliger bij de Stichting Deurne Promotion.
 • Medeoprichter en voorzitter van het bestuur van de Stichting Kringdag Peelland 2002.

Landelijk en internationaal timmerde hij aan de weg als vinoloog.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Op vrijdag 24 september 2004 kreeg Teun Mutsaers voor zijn grote verdienste voor kerk en samenleving de pauselijke onderscheiding Ridder in de Orde van Sint-Silvester of te wel de Ordo Equester Sancti Silvestri. De bijbehorende versierselen met oorkonde werden hem namens bisschop Hurkmans door pastoor Frans Marcelis in het restaurant Hof van Deurne uitgereikt. De onderscheiding werd hem opgespeld door zijn echtgenote.
 • Op Koninginnedag 2005 werd hij vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Bronnen, noten en/of referenties
 • * Jubileumuitgave ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van voetbalvereniging SV Deurne 1942-2002
 • Weekblad voor Deurne van donderdag 4 mei 2005