Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

100 jaar molen in Zeilberg 1893-1993

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
100 jaar molen in Zeilberg 1893-1993
WIP003.JPG
Auteur W.M. (Willy) Crommentuijn
Voorwoord Willy Crommentuijn
Onderwerp geschiedenis van de Zeilbergse molen
Genre geschiedenis
Uitgever eigen beheer
Uitgegeven onbekend
Pagina's 96
Oplage onbekend
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

100 jaar molen in Zeilberg 1893-1993 is de titel van een boek, samengesteld en in eigen beheer uitgegeven door Willy Crommentuijn, van 26 oktober1987 tot medio 2004 eigenaar van die molen.


In die periode is hij begonnen met het natrekken van gegevens en het verzamelen van verhalen over zijn molen. In eerste instantie was het alleen de bedoeling om de geschiedenis van de molen te achterhalen. Op een gegeven moment begon het steeds meer op een boekwerk te lijken en besloot hij er ook daadwerkelijk een van te maken ter gelegenheid van het feit dat de molen in Zeilberg 100 jaar daarvoor gebouwd werd.

Het boek telt 96 bladzijden en begint met de geschiedenis van de oliemolen aan de Zeilbergsestraat en hoe de oliemolen op 21 september 1892 tot de grond toe afbrandde. Vervolgens beschrijft het boek hoe Petrus Johannis Truijen (1832-1902), een van de eigenaren van de oliemolen, het initiatief nam tot de bouw van de windmolen van Zeilberg aan het huidige adres Zeilbergsestraat 98.

In het boek worden ook alle eigenaren en huurders van de windmolen chronologisch met name genoemd en beschreven. Het boek is rijk geïllustreerd met foto's, tekeningen, documenten etc.

Een exemplaar van het boek is in de literatuurcollectie van de bibliotheek in het Heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling opgenomen onder locatiecode ??.