Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
1910
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Januari[bewerken | brontekst bewerken]
- 16 januari - Tijdens de missen wordt een oproep gedaan aan de meisjes die in de gloeilampenfabriek in Eindhoven werken om een r.k. meisjesbond op te richten.
- 28 januari - Franciscus van Warenburg, brigadecommandant der rijkswacht in Deurne, krijgt de zilveren medaille uitgereikt voor 25 jaar trouwe plicht.
- 30 januari - De pastoor vraagt voor de Deurnese turfstekers dispensatie om niet te hoeven vasten.
- 30 januari - In Deurne wordt een plaatselijke afdeling opgericht van het Sint Emerentianagilde van arbeidsters aan de gloeilampenfabriek te Eindhoven.
- 31 januari - Gemeentesecretaris Joseph Louis Janssens (alias d'n Bismarck) viert zijn 50-jarig jubileum en hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Februari[bewerken | brontekst bewerken]
- 9 februari - Bij de aanbesteding van een nieuw te bouwen boerderij de Craijenhut is Engelbert Verleijsdonk met 880 gulden de laagste inschrijver.
- 10 februari - Timmerman Jan Berkers Johanneszn. koopt voor 1830 gulden het huis van vroedvrouw Petronella Elisabeth van Vlorop in de Stationsstraat.
- 12 februari - Bij een vechtpartij in Neerkant raakt H. van de Mortel levensgevaarlijk gewond.
- 12 februari - Enige jongenlui richten een voetbalclub op en gaan oefenen op een veld aan de Zeilbergscheweg.
- 17 februari - Francis van Hoek, de jachtopziener van baron De Smeth en oud-zoeaaf, wordt onder grote belangstelling begraven.
- 25 februari - Bierbrouwer Petrus Toonen koopt voor 149 gulden in de Koolhof een perceel land van 22 aren.
April[bewerken | brontekst bewerken]
- 10 april - Moord op Pietje Munsters in de Wiemel.
- 21 april - De sigarenfabriek Van Griensven brandt af.
Mei[bewerken | brontekst bewerken]
- 18 mei - De pastoor van Liessel organiseert de eerste bedevaart-processie vanuit Liessel naar Ommel.
- 18 mei - Leonard de Bijl bouwt aan de Kruisstraat de tweede windhoutzaagmolen.
Juni[bewerken | brontekst bewerken]
- 12 juni - Zuivelfabriek Sint Isidorus wordt opgericht, 98 Deurnese boeren zetten hun handtekening onder de oprichtingsakte.
- 17 juni - De Meijelse peelwerker Gabriel (Gebbel) Smolenaars (1878-1930) vindt in de Peel nabij het Zinkske de vergulde Romeinse helm.
Augustus[bewerken | brontekst bewerken]
- 10 augustus - Bierbrouwerij De Haas in Liessel wordt opgericht door Peter Joannes Winters.
September[bewerken | brontekst bewerken]
- 1 september 1910 - Johan Bruggenwert, stamvader van de Deurnese familie Bruggenwirth, vestigt zich vanuit het Duitse Schöningsdorf in Deurne.
November[bewerken | brontekst bewerken]
- 9 november 1910 - Molenaar Jan Nicolaas Rakels verkoopt zijn onverdeelde helft van Rakels molen voor 1250 gulden aan de Vlierdense molenaar Lambertus Janssen (1856-1937).
December[bewerken | brontekst bewerken]
- 1 december - De gemeenteraad van Deurne besluit de Romeinse helm te verkopen.
- 6 december - Theodorus Bressers start zijn manufacturenhandel aan de Derpsche Heide.
- 9 december - De gemeente verkoopt voor ruim 13.000 gulden dennenhout aan de Helmondseweg en de Langstraat aan een houthandel in Charleroi.
- 22 december - De pastoor van Deurne treft met de weigerachtige steenfabrikant Willems-De Koning een regeling over betaling van steenbelasting.
zonder datum[bewerken | brontekst bewerken]
- Jos Goossens van Café In het Hert ruilt zijn bakkerij in het Haageind (de huidige Kerkstraat) in voor een varkensslagerij, waarin hij wekelijks één varkens slacht.