Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Bierbrouwerij De Pelikaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 2 mei 2023 om 08:24
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Pelikaan in 1963.
foto Beeldbank Cultureel Erfgoed
07.126.jpg
Een van de weinige tastbare voorwerpen die herinneren aan de brouwerij de Pelikaan is dit op metaal geschilderde uithangbord. Het bord is door Henk van Straaten geschonken aan heemkundekring H.N. Ouwerling.
Het door de Waalrese architect Ad van Empel (1935-2023) gemaakte ontwerp tot verbouwing van De Pelikaan in 1973 in opdracht van Hub van Doorne.
foto collectie gemeente Deurne

Bierbrouwerij De Pelikaan was gehuisvest op het voormalig adres Helmondseweg 24, in het huidige Hub van Doornepark.


In 1864 begon oud-burgemeester Hendrik van Baar in het door hem gekochte pand zijn bierbrouwerij De Pelikaan. Bierbrouwen was een gecompliceerd en daardoor gerespecteerd beroep. Voor deze kennis nam hij in 1870 Pieter Swinkels als brouwmeester in dienst, die later zijn eigen bierbrouwerij De Zon zou beginnen.

In 1870 werd de brouwerij verbouwd. Men werkte er met een koelbak van 2550 liter en een lekbak van 1176 liter.

Zijn zoon Frans van Baar volgde hem op als bierbrouwer. In 1904 vertrok Frans met zijn gezin naar Venray en deed de brouwerij over aan Piet Toonen, die er nog tot 1914 zijn bier brouwde.

Toonen verkocht in 1914 het pand aan Johannes Hendriks. Hij en later zijn zoon Harrie Hendriks hadden het pand als boerderij in gebruik.


Archeologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het terrein van De Pelikaan aan de Helmondseweg werd in 1983 door leden van de heemkundekring H.N. Ouwerling archeologisch onderzocht. Hierbij werd onder andere een eesttegel voor het drogen van mout gevonden. Dit gebeurde op de droogzolder die bestond uit geperforeerde tegels, waardoor de warme lucht van beneden naar boven kon.

Het uithangbord van de brouwerij, een afbeelding van een pelikaan die zijn jongen voedt, is dankzij de familie Hendriks, die de brouwerij later bewoonde, bewaard gebleven.

Bronnen, noten en/of referenties
  • in de documentatie van de heemkundekring H.N. Ouwerling bevindt zich een digitale map "Pelikaan", met daarin krantenknipsels, rapporten, correspondentie en publicaties over De Pelikaan.