Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Schuivelberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 29 jul 2022 om 18:06
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bakkerij op het adres Schuivelberg 353K, later Stationsstraat A.13.

De Schuivelberg (Schuifelberg, Scheuf(f)elberg was rond 1830 tot circa 1939 niet meer dan een smal voetpad dat omgeven door akkers de verbinding vormde tussen de Stationsstraat en de Schoolstraat (later de Martinetstraat). Het pad vormde sinds eind 19e eeuw tevens voor de ontsluiting van het pand dat nog steeds te vinden is op het adres Burgemeester van Beekstraat 1a.


Op nevenstaande foto is helemaal links de zijgevel van het pand Stationsstraat A.11 van kapper Gerrit Kivits nog te zien, rechts het toenmalige pand van Bakkerij Schiks op het eveneens toenmalige adres Stationsstraat A.13.
Het pand op het adres Stationsstraat A.12, het oudste pand van de Burgemeester van Beekstraat, was toen alleen bereikbaar via een pad dat "Schuivelberg" heette en tussen voornoemde panden door liep.

Bij de aanleg van de Burgemeester van Beekstraat in 1939 werd het toenmalige pand waar bakkerij Schiks in gevestigd was afgebroken en kwam het betreffende adres te vervallen. Bakkerij Schiks was voordien reeds naar het naastgelegen adres Stationsstraat A.14 verhuisd (per 1 januari 1955 omgenummerd naar Stationsstraat 33). Na de huisnummering 1950-1955 werd het adres Stationsstraat A.12 omgezet in Burgemeester van Beekstraat 1.

De vroegste vermelding van Schuivelberg is van 1594 toen sprake was van een akkernaam. Op 24 mei 1594 verdeelden de erfgenamen van Jan Vreijnssen de door hem nagelaten goederen. Daartoe hoorde ook een akker, genaamd den Scheuffelberch. Voor een volledig overzicht van de historische vermeldingen van het toponiem zie Een karretje op den zandweg reed… van Ton Spamer.