Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Tramlijn Deurne-Roermond

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De tramlijn Deurne-Roermond functioneerde van 1921 tot 1931.


Tramroute in Deurne tussen tramremise (linksboven) en spoorovergang Liesselseweg (rechtsonder).

De eerste plannen voor tramlijnen, ondermeer van Deurne naar Roermond, dateren al van 1899. In dat jaar kwam de Amsterdamse firma's Nieuwmeijer, Heukelom en Co en Croon en Co met plannen, waarbij de volgende, met elkaar verbonden, tramlijnen met een totale lengte van 78 kilometer werden genoemd:

  • Roermond - Meijel - Deurne
  • Helmond - Vlierden - Asten - Liessel
  • Venraij - Deurne - Vlierden
  • Someren - Asten

Het gedrukte ontwerp bevat ondermeer de mededeling:

  • In hoofdzaak kan van die streken van het platte land, welke door een tramverbinding met de groote spoorbanen zijn aangesloten, gezegd worden, dat het vertier en de nijverheid aldaar in vrij gunstige conditiën toenemen.

De totale aanlegkosten werden geschat op bijna 1,6 miljoen gulden en de exploitatiekosten op ruim 70.000 gulden.

Ondanks veel inspanningen van de burgemeester van Deurne strandden ze. Dat kwam ondermeer vanwege het verschil in voorgeschreven spoorbreedte tussen Limburg (1000 mm) en Noord-Brabant (1065 mm).

Opening van de tramlijn Roermond - Horn - Deurne 12 februari 1921.
Tramstation en goederen overslag in Deurne, Foto collectie Jo Seuren-Pubben


In 1908 werd er opgericht een Comité Tramweg Roermond-Deurne dat plannen uitwerkte die uiteindelijk wel zijn doorgegaan. De N.V. Centrale Limburgse Spoorweg Maatschappij (C.L.S.M.), in 1912 te Roermond opgericht, exploiteerden deze smalspoorlijnen en vroeg nog in haar oprichtingsjaar bij de aanliggende gemeenten vergunning aan tot het aanleggen en exploiteren van de stoomtramlijn van Roermond naar Deurne. De gemeente Deurne en Liessel had ruim 35 pct. van de aandelen van deze lijn. Later werd de exploitatie overgenomen door de Limburgsche Tramweg Maatschappij (L.T.M.). Toen de tram weinig passagiers bleek te vervoeren kreeg deze al snel de bijnaam Leeg Tot Meijel.

Op 12 februari 1921 werd de tramlijn tussen Meijel en Deurne, tot aan de Liesselse spoorwegovergang, geopend. Op 10 april 1922 werd ook het laatste deel van de spoorwegovergang tot aan de remise achter hotel Linders geopend.

In Liessel herinnert de straatnaam Tramweg aan het traject van de tramlijn dat tussen 1921 en 1931 hier liep. Vooraan aan de Tramweg, dicht bij café Van Nunen, was een stopplaats met emplacement.

Elk jaar in de maand mei kwamen er een paar grote trammen in Liessel. Misschien wel tien rijtuigen achter elkaar. Dan kwam o.a. de processie van Roggel naar Ommel. Ze reisden met de tram tot Liessel en gingen verder te voet naar Ommel, binnendoor over de Hazeldonk. [1]


Op de luchtfoto bij het artikel over Stationsstraat 122-124 is de ligging van het tramstation ten opzichte van de omgeving nog goed te bekijken.

Nog geen tien jaar later, op 1 mei 1931, werd de exploitatie van de lijn Neerkant-Deurne gestaakt en werden de rails afgebroken. De burgemeester van Deurne, verreweg de grootste aandeelhouder, moest uit de krant lezen dat de exploitatie gestaakt werd. Het lijntje tussen Meijel en Neerkant werd ten behoeve van betonfabriek "De Peel" nog enige tijd opengehouden, maar op 30 december 1932 werd ook de rest van de tramspoorlijn gesloten. L.T.M. verving de tramlijn door busdiensten. Het tramstation werd later verkocht aan Wim Wasser, oprichter van Spako, die er kookketels ging produceren.

Externe link


Literatuur

Er is gebruik gemaakt van de door Arnold Nazarski verzamelde gegevens over de tramlijn Roermond-Horn-Deurne.

Tramgids 1928 collectie heemkundekring 6.04


















DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Tramlijn Deurne-Roermond
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Van 1922 tot 1931 liep er tussen Deurne en Roermond een tram. De eindhalte was ter hoogte van de huidige bouwmaterialenhandel Van de Wal. De aanleg had met name de gemeente Deurne veel geld gekost maar vanwege het opkomende gemotoriseerd verkeer bleek er nauwelijks belangstelling voor te zijn. De lijn, die werd geëxploiteerd door de Limburgsche Tramweg Maatschappij (LTM), werd door de bevolking al snel Leeg Tot Meijel genoemd.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 26.977.jpg
Getoond plaatje 26.977.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.445015° N, 5.802078° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Citaat uit: Deurne's Weekblad 1955 04, bijvoegsel van de Helmondse Courant No. 4