Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Lambertus Wellens (1860-1913)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2019 om 14:30
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bert Wellens
Persoonsinformatie
Volledige naam Lambertus Wellens
Roepnaam Bert
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 2 december 1860
Overl.plaats Liessel
Overl.datum 7 december 1913
Partner(s) Francisca Janssen (1858-1918)
Beroep(en) landbouwer, wever

Lambertus (Bert) Wellens (1860-1913) was landbouwer en een vooruitstrevend en zeer gewaardeerd inwoner van Liessel.


Bert was een zoon van Arnoldus Wellens (1818-1897) en Johanna Maria Kanters (1821-1886).

Hij huwde op 26 augustus 1896 in Deurne met Francisca Janssen, (Deurne 9 november 1858 - Deurne 2 april 1918), dochter van Mattijs Janssen (1823-1892) en Geertruida van Stratum (1821-1882). Hun huwelijk bleef kinderloos.

Bert woonde aan de Hoofdstraat op de hoek van de Nieuwstraat te Liessel. Hij was onder andere secretaris van het kerkbestuur, mede-oprichter van de Boerenbond Liessel en de Boerenleenbank Liessel, lid van de raad van toezicht van de Liesselse Boerenleenbank, bestuurslid van de zuivelbond, prefect van de H. Familie en lid van de Broederschap van het Allerheiligst Sacrament.

Behalve wijs en invloedrijk was Bert Wellens ook een zeer innemende persoonlijkheid waar niemand vergeefs een beroep op deed, hij was een belangrijk persoon voor Liessel.

De gronden waarop nu de woonservicezone is, behoorde destijds toe aan de familie Wellens en werd toen De Wel genoemd.

Om deze vroeger in Liessel wonende Bert Wellens te eren, is de zijstraat van de Oude Molen met daaraan appartementencomplex Wellenshof naar hem genoemd. In het appartementengebouw bevinden zich onder andere kleinschalige woonunits voor dementerende ouderen.

Bij zijn onverwachte overlijden verscheen onderstaande bericht in de regionale krant.[1]

Een welbesteed leven
Liessel. Woensdagochtend brachten de Parochianen van Liessel de laatste eer aan een der hunnen, die hoog bij hun stond aangeschreven. Verleden Zondag toch kwam haast onverwachts de dood van ons wegnemen een man met een leven vol verdiensten en goede werken, een man groot en goed een stille harde werker voor God de kerk en de maatschappij, den Weled. Heer L. Wellens secretaris van het R.K. Kerkbestuur, voorzitter van den Boerenbond, Voorzitter van de R.K. Kiesvereniging, zeer werkzaam Bestuurslid van den Zuivelbond. Lid zijnde van het R.K. Kerkbestuur was hij voor zijn evenmensch een voorbeeld van godsdienstzin en ware godsvrucht in de kerk, en daarbuiten hield hij steeds zijn godsdienst en geestelijken hoog. Een voorbeeld was hij in het ijvere voor alle goede en sociale werken. De functies welke hij bekleedde, nam hij waar met een voorliefde grooter als gold het zijn eigen zaken. Een voorbeeld was hij van naastenliefde. Met woord en daad stond hij bij degenen die tot hem kwamen om raad en hulp. Hij had aller vertrouwen. Hij was was zakelijk steeds en resoluut, en ofschoon hij hoog stond boven de overigen, kende hij om zijn voorkomendheid en welwillendheid en toegankelijkheid toch geen benijders en geen vijanden.
Moge de goede God die hem helaas te vroeg van ons wegnam, hem reeds zijn loon hebben gegeven. Wij mogen het verwachten want zijn vele goede werken zullen voor hem pleiten bij de Heer. En geen enkele goede Liesselsche mensch zal nalaten in deze dagen een klein gebed te storten voor de zielenrust van hem, die zooveel voor hen deed. Nogmaals een welbesteed leven en… een voorbeeld voor velen.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Zaterdag 13 december 1913 No. 140 4e jaargang van het Nieuwsblad van Helmond - Nieuws- en Advertentieblad voor Helmond en Omstreken