U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Aartsbroederschap der Heilige Familie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf H. Familie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het processievaandel van de Heilige Familie in Liessel.
foto collectie LHE – Harrie Martens

De Aartsbroederschap der Heilige Familie werd in Deurne in 1862 opgericht en telde kort voor de Tweede Wereldoorlog 700 leden.


De broederschap van de Heilige Familie, die in 1844 in Luik werd gesticht, had tot doel de ontkerstening van de huisgezinnen tegen te gaan, of zoals zij het zelf omschreven: De H. Familie moet in de parochies de aandacht voor en de toeleg op het innerlijk godsdienstig leven en het christelijk huisgezin levendig houden. De Heilge Familie werd al vanaf de 17e eeuw vereerd en de broederschap werd een uitbreiding daarop. In 1851 werd de eerste afdeling in Nederland opgericht. Op 16 december 1951 werd het 100-jarig bestaan in 's-Hertogenbosch gevierd. Er werd onder die naam ook een blad uitgegeven. In 1951 telde de aartsbroederschap in Nederland circa 300.000 leden. Daarna kende de broederschap alom een sterke neergang.

Het familieblad had als ondertitel: Officieel orgaan van de Aartsbroederschap der H. Familie en Zondagsblad voor het katholiek huisgezin. Dit blad bestond nog tot 1969 en verdween met de 101ste jaargang.

De afdeling Deurne van de aartsbroederschap van de Heilige Familie werd op 4 februari 1862 opgericht.[1]

Bij de viering van het gouden priesterjubileum van pastoor Roes meldde het feestnummer van het weekblad / Landbouwblad Rust Roest van 15 juni 1939 dat er op dat moment een H. Familie en een Kleine H. Familie waren met in totaal 700 leden.

Veel gedachtenisprentjes in de verzameling van heemkundekring H.N. Ouwerling verwijzen naar het feit dat de overledene lid was van de Heilige Familie

Diploma van de Aartsbroederschap van de Heilige Familie 1937 op 16 mei 1937 verleend door kapelaan Spanjers aan Hubertus Marinus Verhees (1918-1994)
Bronnen, noten en/of referenties
  1. In De Zuidwillemsvaart van 20 januari 1912 werd gemeld: Op 4 februari a.s. zal de broederschap van de H. Familie J.M.J. alhier haar gouden bestaansfeest vieren.