Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Cornelis Johannes van Laarhoven (1933-2007)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornelis Johannes van Laarhoven
01.356.JPG
Foto: collectie Pierre vd. Meulenhof
Persoonsinformatie
Volledige naam Cornelis Johannes van Laarhoven
Roepnaam Cor
Geboorteplaats Mierlo
Geboortedatum 23 april 1933
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 19 oktober 2007
Partner(s) Mien Brouwers
Beroep(en) onderwijzer, wethouder

Van beroep was Cor van Laarhoven leraar en als zodanig was hij vanaf 16 juni 1954 verbonden aan de lagere school in zijn geboorteplaats Mierlo. Vervolgens werkte hij van 1 december 1962 tot 29 augustus 1965 als leraar aan de lagere landbouwschool in Deurne, was daarna tien jaar lang hoofd van de r.-k. school de Beukelaar. In 1975 werd hij als leraar benoemd aan de Bernard Alfrink Mavo (BAM) in Deurne waaraan hij, naast de functie als wethouder, tot 1 mei 1992 verbonden is geweest. Hij woonde in de Sint-Jozefparochie later in een van de appartementen in winkelcentrum Wolfsberg.


Cor was in juni 1970 een van de medeoprichters van de lokale politieke groepering Deurne 19NU en werd in juni van dat jaar in de gemeenteraad gekozen. Vanaf die datum heeft hij 24 jaar lang, onafgebroken zitting gehad in dat bestuurscollege, als raadslid en zestien jaar lang als wethouder: van 1974 tot 1982 beheerde hij de portefeuille Sociale Zaken en Welzijn en van 1986 tot ?? die van Openbare Werken, Grondzaken, Volkshuisvesting en Verkeer van de gemeente Deurne. Cor had veel gevoel voor humor en zijn taalgebruik was dan ook vaak doorspekt met grappen en grollen.

Maatschappelijke functies

Hij bekleedde veel bestuurlijke functies.

  • Hij was van 1958 tot 1963 bestuurslid en later (ere)voorzitter van voetbalvereniging Mifano.
  • Van 5 november 1968 tot 9 december 1975 was hij voorzitter van het bestuur van het Wit-Gele Kruis Deurne
  • Van 1970 tot 1982 was hij (ere)voorzitter van SJVV.
  • Sinds 1979 was van Laarhoven lid van het districtsbestuur Zuid I en Zuid II van de Nederlandse Katholieke Sportbond (NKS) Voetbal, en vanaf 1993 ook van het landelijk bondsbestuur.
  • Vanaf 1 september 1980 tot ?? was hij voorzitter van het bestuur van muziekschool Aaltje Noordewier.
  • Lange tijd voorzitter van het Algemeen Bestuur (AB) van Fiets4Daagse De Peel.

Als vertegenwoordiger van het gemeentebestuur maakte hij sinds 1986 deel uit van het bestuur van Waterschap de Aa en vanaf datzelfde jaar was hij lid van de Coördinatiecommissie Volkshuisvesting van het Gewest Helmond/SRE. Op sociaal-cultureel gebied was hij onder meer acht jaar actief als bestuurslid van het buurthuiswerk in de Sint-Jozefparochie en twee jaar als voorzitter van muziekschool Aaltje Noordewier.

Onderscheidingen

  • Bij zijn afscheid in 1994 werd Cor van Laarhoven voor zijn vele verdiensten benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden hem uitgereikt door burgemeester Smeets.
  • Ook in 1994 kreeg hij de carnavaleske onderscheiding D'n Biels.
  • Bij zijn afscheid als bestuurslid van de Nederlandse Katholieke Sportbond (NKS) ontving hij de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice ontvangen. Het erekruis werd hem opgespeld door André Monnikhof, nationaal geestelijk adviseur van de NKS.