Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Docudatadeurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Docudatadeurne is het digitaal historisch archief van heemkundekring H.N. Ouwerling in wiki-formule dat uitsluitend door leden van deze vereniging via intranet raadpleegbaar is.


Docudatadeurne is een gegevensverzameling van zowel primaire (archiefstukken, interviews enz.) als secundaire (krantenberichten, literatuur enz.) bronnen met betrekking tot de geschiedenis van de gemeente Deurne en Liessel, de voormalige gemeente Vlierden en de gemeente Deurne, die als facilitaire voorziening ter beschikking staat van en tevens gebruikt kan worden als duurzaam intern opslagmedium voor alle leden en werkgroepen van heemkundekring H.N. Ouwerling.

De verzameling foto's van de heemkundekring die niet auteursrechtelijk zijn beschermd zijn op internet raadpleegbaar via DeurneWiki.

Door de intranet-Wikivorm wordt bereikt dat:

  1. de duurzame opslag van de beschikbare informatie is gegarandeerd,
  2. de passieve toegankelijkheid, de raadpleging van de informatie door alle leden te allen tijde mogelijk is zonder tussenkomst van derden,
  3. de individuele leden te allen tijde zelf informatie kunnen toevoegen of corrigeren zonder tussenkomst van derden.

Zoals voor DeurneWiki geldt ook voor Docudatadeurne dat alle wijzigingen en toevoegingen door een moderator worden gecontroleerd. Voor zover bekend was heemkundekring H.N. Ouwerling zowel voor de externe beschikbaarstelling (DeurneWiki) als deze interne gegevensopslag de eerste oudheidkundige vereniging die van de wiki-formule gebruik maakte.

Nadeel van deze vorm van dataverzameling is wel dat bekendheid met computer en internet een vereiste is. Om daaraan naar de betreffende leden tegemoet te komen worden op regelmatige tijden voorlichtingsbijeenkomsten gehouden, namelijk iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

De verzameling van Docudatadeurne bestaat zowel uit (regesten van) originele archiefstukken, notulen van vergaderingen, interviews als uit secundaire bronnen zoals literatuur, krantenknipsels enz.

Docudatadeurne ontstond toen de Pieter Koolen en Henk Beijers uit Schijndel vanuit de werkgroep Oud-Vlierden, na het verschijnen in 1996 van Vlierdens Verleden 721-1926, de verzamelde bronnen digitaal beschikbaar stelde voor genealogen en andere onderzoekers. Deze bronnen waren aanvankelijk zowel chronologisch gerangschikt als naar archiefbron.

De toen chronologisch gerangschikte Word-bestanden bevatten per 1 december 2009 liefst 30.795 bladzijden tekst in A4-formaat. Zowel het overzetten naar de wiki van de digitaal beschikbare informatie als het omzetten van informatie op papier naar digitaal in de wiki gebeurt door een aantal vrijwilligers binnen de heemkundekring.

Docu-Data-Deurne in wiki-formaat bevatte:

  • 17.178 artikelen en 7.339 afbeeldingen per peildatum 21 juni 2013
  • 22.837 artikelen en 10.582 afbeeldingen per peildatum 13 april 2014
  • 26.847 artikelen en 14.622 afbeeldingen per peildatum 14 oktober 2015
  • 36.669 artikelen en 23.845 afbeeldingen per peildatum 5 november 2017

Externe links