Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

DeurneWiki

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 7 jul 2014 om 18:58
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

DeurneWiki is een gemeentewijde historische encyclopedie op het internet waarin alle (Ex)Deurnenaren hun eigen geschiedenis kunnen vinden, schrijven, bewerken en gebruiken.

Burgemeester Daandels bij lancering DeurneWiki op 11 april 2010


Algemeen

DeurneWiki is een door heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne (NL) beheerde interactieve Nederlandstalige online-encyclopedie voor en door alle (ex)Deurnenaren. Iedereen kan meehelpen de inhoud van deze encyclopedie te schrijven. DeurneWiki richt zich met name op die personen die op een of andere manier een band hebben met Deurne en haar kerkdorpen (ook emigranten!). Op 11 april 2010 werd DeurneWiki met ruim 1400 artikelen, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het heemhuis in Deurne, door burgemeester Daandels van Deurne gelanceerd. Op dat moment was de heemkundekring H.N. Ouwerling de eerste heemkundekring in Nederland die het Wiki-concept gebruikte voor het ontsluiten van haar kennis.

Ontstaan

DeurneWiki was een initiatief van Theo Vosmeer (september 2009), is technisch gerealiseerd door Joost de Haan (februari 2010) en wordt nog steeds door hem onderhouden. Er werd een stuurgroep van acht personen opgestart die de technische realisatie, architectonische opbouw en vulling van content moest begeleiden. In dat proces heeft met name Pieter Koolen het voortouw genomen en een belangrijke bijdrage geleverd aan de totale opzet en categorisering van DeurneWiki.

Werkgroep

Na de lancering is de stuurgroep “werkgroep DeurneWiki” geworden die binnen de heemkundekring H.N. Ouwerling actief was en als doel had zoveel mogelijk historische feiten, foto's, dia's, film- / videobeelden etc. via DeurneWiki te ontsluiten en via het internet toegankelijk te maken. Vanaf maart 2013 gingen de werkgroepen Beeldarchief en DeurneWiki samen op in de nieuwe werkgroep Beeld en Geluid.

Uitreiking van de Willy Knippenbergprijs 2010 aan Joost de Haan, Pieter Koolen en Theo Vosmeer van de werkgroep DeurneWiki (op 14 november 2010 in Moergestel). Foto Erfgoed Brabant

Erkenning

Op 14 november 2010 won DeurneWiki de Willy Knippenbergprijs, de toekenning was onomstreden en het heeft de heemkundekring H.N. Ouwerling veel extra publiciteit opgeleverd. Bij de "Deurne Kast" van de openbare bibliotheek (naast VVV-verkooppunt) en in de hal van het gemeentehuis kan DeurneWiki als kennisbron op de daar aanwezige pc's geraadpleegd worden. Daarnaast blijkt dat DeurneWiki steeds vaker, in woord en in geschrift, geciteerd wordt en dat zijn andere aanwijzingen dat de acceptatie inmiddels groot is.

DeurneWiki 1 jaar oud. Feest in het heemhuis op zondag 10 april 2011. Joost de Haan en Pieter Koolen snijden de taart aan. Foto Theo Vosmeer.
Uitreiking Geschiedenis Online Publieksprijs 14 februari 2012 in Den Haag. Foto: Historisch Nieuwsblad

Chronologie

  • 22 september 2009: Eerste initiatief.
  • 22 oktober 2009: Eerste gesprek in Best met Nico Meijerman, Danny Havenith (ervaringsdeskundigen - MRWiki) , Joost de Haan en Theo Vosmeer over medewerking en technische realisatie van DeurneWiki.
  • 26 oktober 2009: Projectplan naar bestuur.
  • 16 november 2009: Goedkeuring projectplan door bestuur van de hkk.
  • 30 november 2009: Presentatie eerste resultaten tijdens de jaarlijkse werkgroepenvergadering van de hkk.
  • 19 januari 2010: Plaatsing van het 500e artikel een feit (exact een maand later werd de 1000 grens gepasseerd).
  • 24 maart 2010: Presentatie DeurneWiki aan de heemkundekringen van ZO-Brabant (in het RHC-gebouw te Eindhoven, op uitnodiging van Brabants Heem).
  • 11 april 2010: Feestelijke lancering DeurneWiki door burgemeester Daandels.
  • 7 juni 2010: Presentatie DeurneWiki aan alle 119 heemkundekringen in Brabant (in Oirschot, op uitnodiging van het Brabants Heem).
  • 9 september 2010: Uit 20 aanmeldingen nomineerde de jury drie inzendingen, waaronder DeurneWiki, voor de Knippenbergprijs.
  • 5 oktober 2010: Presentatie DeurneWiki ten overstaan van de “Knippenberg jury” in ’s-Hertogenbosch.
  • 9 oktober 2010: De artikelteller passeerde de 2500.
  • 14 november 2010: DeurneWiki werd in Moergestel de onomstreden winnaar van de Willy Knippenbergprijs 2010 .
  • 1 december 2010: Een flyercampagne werd gestart om de bekendheid te vergroten maar met name om bezoekers van DeurneWiki ervan bewust te maken dat ze ook in DeurneWiki kunnen schrijven. Voor dat doel waren 15.000 flyers ter beschikking. Een PDF-versie voor verzending via e-mail was/is ook voorhanden.
  • 10 januari 2011: Tijdens een spetterende "Erfgoedparade", het prijzengala voor cultureel erfgoed in de provincie Noord-Brabant in schouwburg “De Lievekamp” in Oss, mocht DeurneWiki nog een aanmoedigingsprijs van € 3500 van “Schatten van Brabant” in ontvangst nemen ten behoeve van het uitvoeren van het vervolgproject "Sporen". [zie de website van “Schatten van Brabant”]. Het project "Sporen" werd onder voorzitterschap van Pieter Koolen gerealiseerd.
  • 19 januari 2011: Op deze dag werd het 3000e artikel, genaamd : "Vliegtuigen boven De Hutten", in DeurneWiki geschreven. Auteur was Cor Slaats uit Liessel.
  • 2 februari 2011: Op verzoek van Vrijetijdshuis Brabant presenteerde DeurneWiki zich op het kennisplein dat als onderdeel van het symposium "Erfgoed Digitaal, Schatkist voor toerisme" in Cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk gehouden werd.
  • 10 april 2011 werd in het heemhuis de eerste verjaardag van DeurneWiki feestelijk gevierd.
  • 14 februari 2012 mochten vertegenwoordigers van de heemkundekring H.N. Ouwerling in Den Haag de "Geschiedenis Online Publieksprijs" voor DeurneWiki in ontvangst nemen.
  • 29 juli 2012: Op deze dag werd het 5000e artikel, genaamd: "Carolus Dekker (1909-1991)", in DeurneWiki geschreven. Auteur was Fien Verrijt uit Brouwhuis.
  • 11 april 2013: DeurneWiki werd 3 jaar jong en ging vanaf dat moment, om de neutraliteit te vergroten, zonder de financiële steun van sponsor REACT online media verder.
  • 29 december 2013: Alle ruim 26.000 niet auteursrechtelijk beschermde foto's van het Fotoarchief van de heemkundekring werden, voor zover al niet aanwezig, in lage resolutie toegevoegd aan de bestanden van DeurneWiki.
  • 11 april 2014 was het voor DeurneWiki de vierde verjaardag.Op deze dag gaf Pieter Koolen voor de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), afdeling Land van Cuijk en Ravenstein een lezing over het ontstaan en verloop van deze Wiki die inmiddels 6.500 artikelen bevat en er ongeveer 350 geregistreerde gebruikers zijn.
  • 7 juli 2014 heeft Fien Verrijt de 26.000e foto van een voorlopig bijschrift voorzien, meer dan 6 maanden nadat ze door Joost de Haan geupload waren.

Samenwerking

DeurneWiki is de grootste gebruiker van beeldmateriaal uit het Fotoarchief. Alle andere werkgroepen en leden van de heemkundekring H.N. Ouwerling, maar ook voor ieder ander die mee wil werken kan DeurneWiki gebruiken en/of aanvullen.

Externe link