Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Franciscus-fietsroute Deurne e.o.
Wie deze fietsroute van ruim 36 kilometer rondom Deurne wil volgen moet vooral houden van natuurschoon en landelijke rust.[1]
- Het vertrekpunt is verzorgingshuis De Nieuwenhof aan de Kruisstraat.
- Vertrek in oostelijke richting via Kruisstraat – Haageind[2] – Milhezerweg voorbij viaduct, maar voor de Gerarduskerk rechtsaf en meteen de eerste weg weer links naar: Suezlaan (rechts aanhouden) (Kromveld en Beverdonk rechts laten liggen)
- Suezlaan[3] helemaal afrijden en op einde L (Zandschelweg)
- Vinkenweg links laten liggen en Kwadestaartweg oversteken; bij einde Zandschelweg op T-splitsing: R
- De Goorbergseweg op en de Padbrugseweg rechts laten liggen, daarna
- 1e weg R de verharde weg volgen en via Bultweg[4] naar de Langstraat
- Even R: richting Deurne en dan naar L de Nachtegaalweg op[5] en daarna R:
- De Wittedijk op tot aan
- L de Merlenbergseweg op[6] naar de Zeilberg.
- Op de Griendtsveenseweg[7] (vanuit de Zeilberg) L naar overweg Snoertsebaan en
- Over de overweg R fietspad op naar de Clarinet[8]
- Voorbij de Clarinet L en via Kranenmortel R en Breemortel R naar de Liesselseweg[9]
- Hier L naar Vreekwijk[10] en R de Meester de Jonghlaan op
- Aan het einde L de Hoevenseweg op (harde zandweg) en vervolgens
- R de Eikhofweg op richting Vlierdense molen (staat aangegeven op uitlegbord over de Galgenberg[11])..
- Richting Vlierden-centrum – let op: niet bij de verkeerslichten oversteken -, dus via de rotonde via de Vlierdense molen en meteen in het centrum bungalowpark De Bikkels aanhouden – de Schooteindseweg volgen (Rijntjesdijk links laten liggen) en zo via Biesdeel -hier links aanhouden- L (met links de bekende jeneverbes-struwelen) door de bossen en het bosfietspad naar einde weg links (Esdonk rechts laten liggen) naar
- De Rakt (overweg over) en richting Buntven[12]; via de Raktseweg (links naast Buntven) naar:
- Rechtsaf: Bruggenseweg (Bruggen)[13] die uitkomt op de
- Bakelsedijk (aldaar rechtsaf en eerste weg linksaf) en aldus via de Oude Bakelsedijk en L: Kerkeindseweg afrijden door de Kouwenhoek[14], terug naar de Milhezerweg
- Daarna R: richting Walsberg (bebouwde kom) weer terug via –idem heenweg- Haageind[15] naar
- De Nieuwenhof[16]: eindpunt van de route.
Desgewenst en zeker bij mooi weer: ter afsluiting een bezoek aan de Willibrorduskerk
Bronnen, noten en/of referenties
- ↑ Deze route werd samengesteld door DeurneWiki-medewerker Frans Versteeg.
- ↑ We passeren hier links de kasteelruïne en rechts het Klein Kasteel en de watermolen over de Bakelse Aa ofwel de Vlier (rechts achter het Klein Kasteel en de de watermolen ligt de Maria-Vredeskapel).
- ↑ Tegenover de houten woning genaamd Uilennest stond vroeger langs de Suezlaan tot begin jaren zestig een brandtoren, die uitzicht bood over het toen nog omvangrijke bos- en peelgebied. Ook met een draagbare radio had je op dit punt een prima ontvangst en kon je zo Radio Veronica op de middengolf ontvangen.
- ↑ Langs de Bultweg werd – in westelijke richting - tot diep in de jaren vijftig nog turf (klot) gestoken (alleen voor demonstratieve doeleinden); wie daar toen werkte zou gedacht kunnen hebben dat de Peel oneindig was .... Dat was hij dus niet, maar mooi is hij nog steeds.
- ↑ Al fietsend in zuidelijke richting fietsen we hier parallel aan het zogeheten Defensiekanaal (dat verderop links in de bossages ligt). Het Defensiekanaal maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de zogeheten Peelraamstelling.
- ↑ In dit gebied broeden veel vogels; ook in de bomen die langs de weg staan; ter verdediging van hun territoir willen deze vogels de argeloze fietser wel eens een poepje laten ruiken: men zij gewaarschuwd!
- ↑ Aangekomen bij de Griendtsveenseweg zien we ongeveer recht voor ons de kapel van de H. Cornelius – beschermheilige van de epillepsie-patiënten. Het is toegestaan hier een korte pauze te nemen en even stil te staan bij al diegenen die niet zo goed meer uit de voeten kunnen.
- ↑ Zwembade De Clarinet: oudste en eerste zwembad van Deurne, ontstaan uit een kunstmatig grintgat ter aanlegging en ophoging van de spoordijk eind 19de eeuw voor het spoor van Eindhoven naar Venlo, met de beroemde Jasper Berkers als badmeester.
- ↑ Dit is een deels nog in oorspronkelijke bewoning verkerend gebied, dat steeds meer ontwikkeld wordt als sport(veld)locatie. Let hier vooral op het geaccidenteerde landschap links van de weg vanwege de Peelrandbreuk.
- ↑ Vreekwijk is een gebied tussen Deurne en Liessel gelegen, waar in met name de jaren zestig/zeventig de min of meer ontspoorde jeugd uit het randstedelijk gebied, werd heropgevoed (in het zogeheten Kamp Vreekwijk). Ook nu nog is deze locatie gericht op verbetering en ontwikkeling van het welzijn van met name jongeren.
- ↑ Over de Galgenberg is ter plekke een infobord geplaatst. Ook zijn her en der bankjes geplaatst waar men de tijd kan nemen om de omgeving op zich te laten inwerken en de boslucht op te snuiven.
- ↑ Het Buntven is zeker een bezoekje waard. Vlak achter de eerste boerderij rechts op de Raktseweg rechtsaf, het fietspaadje op en een kleine 300 meter het bos inrijden. Gelieve wel dezelfde weg terug te nemen, omdat anders de kans op verdwalen groot is.
- ↑ Verderop op de Bruggenseweg aan de rechterkant, vinden we (nog wel) het Hippisch Centrum, een landelijk erkend opleidingscentrum voor de ruitersport gericht op jongeren. In de jaren zeventig werden hier de verkregen diploma’s in handgeschreven schoonschrift aan de gediplomeerden uitgereikt.
- ↑ Bij de Kouwenhoek staan ter plekke infoborden over dit nog bestaande oud(st)e gebied van Deurne op deze route
- ↑ Het verdient aanbeveling om bij de kasteelruïne een klein ommetje te fietsen door het kasteelpark (meteen over de Vlier rechtsaf dus), wat goed laat zien hoe mooi en behoudend het vlakbij de drukke dorpskern nog steeds kan zijn. Vanuit het park gezien rechts voor de kasteelruïne staat het gerestaureerde Dinghuis (eind 16de eeuw) waar in vroeger tijd, recht werd gesproken. Deze locatie is in de huidige tijd een geliefde plek voor trouwlustigen (foto-reportages) en de Fotoclub Optika (Deurne) om er mooie plaatjes (images) te schieten.
- ↑ Met vlak voor de Nieuwenhof links het H.Hartbeeld, met daarachter de oude Pastorie van de Willibrorduskerk.
|