DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

De Clarinet (water)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Grindgat / waterplas, later "De Clarinet" genoemd.
Foto collectie Frans Versteeg
De Clarinet als zwemwater rond 1930

Het water De Clarinet ontstond kunstmatig in 1866 door zand- en kiezelafgraving ten behoeve van de aanleg van de spoorweg en was gesitueerd nabij de spoorwegovergang / Wachtpost 23 in Zeilberg.


In 1866 werd voor de aanleg van de spoorlijn Deurne-Helmond zand gewonnen. Daardoor ontstond er een grote kuil, die door de aanwezigheid van natuurlijke wellen met water werd gevuld. Het water ligt juist ten oosten op de horst van de Peelrandbreuk. Dit kunstmatig bassin, in de volksmond De Clarinet genoemd, ligt in een zand- en kiezelbedding en bevat bijzonder zuiver water. De benaming Clarinet zou volgens sommige zegslieden een verbastering zijn van klain (klein) net.

Niet ongevaarlijk[bewerken]

Zwembad[bewerken]

Vanaf 1933 was in dit water ook het Deurnese zwembad De Clarinet gevestigd. Anno 2012 is de Clarinet in gebruik door de sportvissers van Hengelsportvereniging de Peel, een in Deurne gevestigde vereniging met circa 800 aangesloten leden.

Overige objecten langs de spoorlijn[bewerken]

Op de Lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is meer gedetailleerd te zien welke andere objecten zich langs de spoorlijn in de gemeente Deurne bevinden cq bevonden.