Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Josephus Matthias Pius Germanus Maria Peerbooms (1916-1944)
Josephus Matthias Pius Germanus Maria (José) Peerbooms (1916-1944), tijdens de Tweede Wereldoorlog in Deurne en omstreken beter bekend als “Don Jozé”, was een omstreden persoonlijkheid en een informant voor de Duitse Siecherheitsdienst.
José Peerbooms alias Don Jozé was het derde en jongste kind en tweede zoon van August Peerbooms en Jeannette Janssens. Zijn moeder, bij zijn geboorte bijna 45 jaar oud, was een kleindochter van dokter Passtoors.
Don Jozé had zich met veel vertoon en wapengekletter bij de RVV-Verzetsgroep Deurne weten binnen te dringen. Hij afficheerde zich als een geboren leider en liet doorschemeren een uitstekende vluchtroute voor piloten te kennen. Zijn verhalen neigden naar grootheidswaanzin. Hij wilde zelfs een landingsbaan in de Peel aanleggen zodat een geallieerd vliegtuig de gestrande vliegeniers kon ophalen. Het bleef echter bij plannen.
Op 13 mei 1944 reisden de RVV’ers Cornelis Klaas Noordermeer (1918-1944) en Nicolaas Cornelis van Oosterhout (1918-1944) op voorspraak van Don Jozé af naar Utrecht om een vergadering van de Raad van Verzet bij te wonen. Ze werden op het station te Utrecht aangehouden en op 11 augustus in Vught geëxecuteerd. Dat zette de mensen in de verzetsorganisatie aan het denken en men besloot Peerbooms niet meer uit het oog te verliezen. Toch verdween hij van tijd tot tijd en liet dan niets meer van zich horen. Dan weer dook hij plotseling op en probeerde hij de leiding te nemen. Ofschoon er geen doorslaggevend bewijs voor zijn schuld gevonden was viel het besluit om Peerbooms onschadelijk te maken. Naar verluid had hij bij zijn arrestatie, naast twee doorgeladen handvuurwapens, een legitimatiebewijs van de Siecherheitsdienst op zak en werd hij op 13 juli 1944 geliquideerd.
In een rapport van 14 november 1944 opgemaakt door G.M. van Loon[1], de toenmalige Commandant van RVV Noord-Brabant Zuid, waaronder RVV-verzetsgroep Deurne toen ressorteerde, stond onder andere: “Ook is door onze groep de bekende provocateur Jos Peetooms”, zonder vaste woonplaats, doch toen verblijvende in een huis tussen Helmond en Deurne[2], onder mijn leiding in opdracht opgeruimd”.[3]
Later werd de naam van Don Jozé ook in verband gebracht met de moordzaak op Erwin Michael Joseph.
Literatuur
- Het was Antoon Coolen die als eerste de geschiedenis van het verzet op en rond 'De Zwarter Plak' in 1947 in de publiciteit bracht met zijn boek "De ontmoeting", in feite een novelle over José Peerbooms.
- Bert Poels/Jan Derix, 1977., Vriend en Vijand, Van Speijk, Venlo.
- Cammaert, A.P.M., 1994. Het Verborgen Front. Geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eisma B. V. Leeuwarden/Mechelen.
- Henny Brandhorst - Moord op een onderduiker, 2012.
Referenties
|