Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Franziscus Maria van Eckendonk (1906-1952)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 2 jan 2018 om 23:43 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Frans van Eckendonk | foto = | tekst = | volledige naam = Franziscus Maria van Eckendonk | roepnaam...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans van Eckendonk
Persoonsinformatie
Volledige naam Franziscus Maria van Eckendonk
Roepnaam Franz, Frans
Geboorteplaats Schöningsdorf (D)
Geboortedatum 26 januari 1906
Overl.datum 16 april 1952
Beroep(en) beeldend kunstenaar
Der Traum des Doktors

Franziscus Maria (Franz) van Eckendonk (1906-1952) was een beeldend kunstenaar die in Deurne woonde en werkte en het beeld van Gerardus maakte dat bij de sluiting van de Gerarduskerk gevonden werd.


Hij) ging rond 1910 in Tungerloh Pröbsting (D), nu gemeente Velen, naar de Volksschule en volgde daarna de opleiding beeldhouwer. Door weinig werk en de crises in Duitsland vertrok hij naar Nederland en nam hier alle werkzaamheden aan.

In de jaren 1932-1934 verbleef hij bij het gezin Martinus Franciscus van Grunsven en Elisabeth van Eckendonk en werkte daar als tuinier op hun bedrijf in Deurne.

In Roermond werkte hij bij architectenbureau Joseph Cuijpers. Thuis had hij zijn eigen atelier waar hij beeldhouwwerk deed en ook schilderde. Aan de muur had hij de modellen hangen die als voorbeeld dienden voor zijn opdrachten.

Een van die opdrachten was kennelijk een bas-reliëf in hout - naar voorbeeld van een kopergravure van Albrecht Dürer - genaamd: "Der Traum des Doktors", vermoedelijk gemaakt na 1937. Dat werk kwam via een veiling begin jaren zestig bij het notarishuis aan de Stationslaan in privé-bezit van Frans Versteeg.

Door invloed van Cuijpers werkte hij veel aan en in kerken, onder andere de kerk in Horst en de Munsterkerk in Roermond. Het Deurnese Gerardusbeeld maakte hij in 1937.

Franz was niet iemand die het kunstenaarscafé bezocht, hij was meer een einzelgänger.